Select Page

Okus betona i Nitko ne umire ovdje pobjednici 18. MFF-a

Okus betona i Nitko ne umire ovdje pobjednici 18. MFF-a

Grand Prix za najbolji dugometražni dokumentarac na 18. po redu Mediteran Film Festivalu pripao je filmu ”Okus betona”, redatelja Ziada Kalthouma.

”Preciznom i estetski briljantnom upotrebom kamere, film ‘Okus betona’ uvlači gledatelja u svijet sirijskih radnika izbjeglica koji grade nebodere u Bejrutu dok njihove vlastite kuće u Siriji stradavaju u ratnim razaranjima. Poniženi i obespravljeni provode dane zatočeni na gradilištu s kojeg im je zabranjeno izaći samo zato jer su izbjeglice. Glas pripovjedača iz offa, poetičan i snažan, zapravo je glas svih njih, svojevrsni krik vapijućeg za pravdom, krik za sve protjerane i obespravljene. ‘Okus betona’ fascinira svojim estetskim dometima, ali ujedno, što je još važnije, upozorava kako je gorak okus nepravde”, objavili su Vlatka Vorkapić, Jorge Tur Moltó i Ademir Kenović, žiri u dugometražnoj kategoriji.

Najboljim kratkim dokumentarcem 18. MFF-a proglašen je film ”Nitko ne umire ovdje”, redatelja Simona Panaya.

Žiri kratkometražne konkurencije, kojeg su činili Josip Mlakić, Kyle Joseph Petty te Gordan Nuhanović, naveo je kako ”’Nitko ne umire ovdje”, redatelja Panaya, na jedan iznimno dojmljiv filmski način prikazuje bijedu i beznađe afričkih rudara koji u divljim rudnicima traže zlato, bez obzira na opasnosti koje im prijete (smrt uslijed urušavanja). Također, redatelj prikazuje bešćutnost onih koji od tog rada imaju koristi.

Nagrada publike dodijeljena je filmu ”Ja sam jedan od sto tisuća” redateljice Penelope Cruz.

U dugometražnoj konkurenciji dodijeljena su i tri posebna priznanja.

”Osjećaj veći od ljubavi”, redateljice Mary Jirmanus Saba je dobio priznanje zbog propitivanja uvjerenja jedne generacije i prikazivanja duha starih militanata bez idealiziranja.

Abcportal.info

OGLASI

Loading