Select Page

Općina Posušje će uskoro dobiti moderni granični prijelaz

Općina Posušje će uskoro dobiti moderni granični prijelaz

Danas je općinu Posušje posjetio ravnatelj Uprave za neizravno oporezivanje BiH Zoran Tegeltija, u pratnji svojih suradnika, šefa ureda Milorada Đurđevića, stručnog savjetnika u Uredu ravnatelja Gorana Gajića i šefa Odsjeka za carine u Regionalnom centru Mostar Zlatka Vranješa.

Tom prilikom sastao se s načelnikom općine Posušje Antom Begićem, predsjednikom Općinskog vijeća Mariom Knezovićem, savjetnikom načelnika Tomislavom Čuturom i savjetnikom predsjedateljice Vijeća ministara BiH Matom Lončarom.

Ravnatelju Tegeltiji predstavljeni su dosadašnji operativni koraci koje je poduzela Općina Posušje, među kojima je postupak rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, kao preduvjet gradnje novog Graničnog prijelaza u Osoju, a koji je Općina uspješno i u zadanom roku okončala.

Načelnik Begić je zahvalio gostima na dolasku i prepoznavanju potreba lokalne zajednice, odnosno kapitalnih projekata, bez čije financijske potpore ih ne bi bilo moguće provesti. Također je posjetio kako je gradnja novog GP u Osoju od šireg značaja, budući da najkraća prometna trasa koja spaja sjever Hercegovine i srednju Dalmaciju se proteže kroz općinu Posušje, a spona s Republikom Hrvatskom je upravo navedeni granični prijelaz.

Tegeltija je pak ovom prilikom izrazio spremnost na daljnju podršku ispred Uprave za neizravno oporezivanje BiH, u nastavku realizacije ovog, ali i drugih bitnih projekata na razini općine Posušje.

Također se tijekom razgovora osvrnulo i na mogućnosti uređenja graničnog prijelaza za pogranični promet Čitluk-Jovića Most, koji je često u ljetnim mjesecima, uslijed preopterećenosti GP u Osoju bio u funkciji njegovog rasterećenja.

Također jedna od tema, administrativno-tehničke naravi o kojoj se razgovaralo, odnosila se na upućivanje inicijative za prekategorizaciju ceste GP Vinjani Gornji-Imotski, kako bi bila u skladu s kategorizacijom budućeg graničnog prijelaza u Osoju.

U nastavku posjeta, uslijedio je odlazak u Osoje, gdje su se gosti i predstavnici Općine Posušje se susreli s Tomislavom Marićem, direktorom tvrtke KTM Brina, koja izvodi radove na novom graničnom prijelazu. Tu su se svi nazočni iz prve ruke mogli i upoznati s dinamikom radova na gradilištu.

Kada bude završen, novi granični prijelaz u Osoju prostirat će se na 4500 m2 zemljišta. Trebao bi sadržavati po dvije ulazne i dvije izlazne trake za promet putničkih motornih vozila i autobusa te dvije za teretna motorna vozila.

U sklopu prateće infrastrukture bit će sagrađen i objekt za smještaj granične policije koja trenutno djeluje u iznajmljenim prostorima. Ono pak što je najbitnije, njegovim puštanjem u rad drastično će se smanjiti gužve putnika te će se pogodovati boljoj povezanosti s Republikom Hrvatskom, odnosno Europskom unijom, daljnjem razvoju lokalnog gospodarstva pa i razvoju turističkog sektora.

OGLASI

Loading