Select Page

Općina Posušje oživljava zapuštene poljoprivredne površine

Općina Posušje oživljava zapuštene poljoprivredne površine

Tijekom cijele 2015. godine Općina Posušje kroz svoj Odjel za razvoj ulaže dodatne napore kako bi oživjela zapuštene poljoprivredne površine na njezinom području s ciljem stavljanja poljoprivrednog zemljišta u svoju pravu svrhu.

Kroz proteklo razdoblje potpisano je više partnerstva s domaćim i stranim donatorima poput UNDP-a, organizacije Nešto Više, Ministarstva branitelja Republike Hrvatske itd., a postignuti su i dogovori o pružanju tehničke podrške stranim poduzećima koji djeluju na području općine pa se tako pruža tehnička podrška poduzeću iz Njemačke Karl Kuhnne koji nastoje uspostaviti plantaže kornišona na prostoru općine Posušje, poljoprivrednim proizvođačima ponudili su siguran otkup i stabilne cijene što je rezultiralo da je 10 poljoprivrednika potpisalo sporazume o poslovnoj suradnji s navedenim poduzećem.

plantaža kornišona 2 (600 x 337)
Plantaže kornišona u Rakitnu

Kroz partnerstvo s udruženjem građana Nešto Više iz Sarajeva i njemačkom međunarodnom organizacijom DVV International održana su predavanja i terenske edukacije iz područja uzgoja ljekovitog i aromatičnog bilja i pčelarstva. Po završetku projekta ukupno je 15 korisnika ostvarilo pravu na potporu, odnosno na potporu u obliku dodjele sadnica smilja i nabavu pčelarske opreme. Fond za isplatu poticaja zajednički su financirali Općina Posušje i DVV Internacional.

plantaža smilja
Plantaže smilja u Broćancu

terenska edukacija pčelara
Pčelarska oprema

Zajedničkim djelovanjem Odjela za razvoj Općine Posušje i Braniteljske zadruge Eko Hercegovina ostvarena je suradnja s Ministarstvom branitelja Republike Hrvatske, a rezultat suradnje je da je 15 zainteresiranih kooperanata dobilo potporu u sadnicama smilja. Ukupno je nabavljeno 70 000 sadnica smilja.

sadnice smilja

Sadnice smilja

Načelnik Općine Posušje Branko Bago ističe da se ove aktivnosti općine usmjere prema poljoprivrednicima kako bi poljoprivreda postala jedan od tri nositelja gospodarskog razvoja Općine Posušje kako je to planirano i Strategijom razvoja Općine Posušje za razdoblje od 2014. do 2023. godine. Također ističe da je Općina Posušje ovih dana dobila pozitivan odgovor od strane UNDP BiH kojemu su također aplicirali projekt razvoja pčelarstva i uzgoja ljekovitog i aromatičnog bilja u općini Posušje. Projektom će se jačati kapaciteti zadruge Eko Hercegovina kroz uspostavljanje 50 novih kooperantskih odnosa s poljoprivrednicima koji ostvare pravo na potporu, također u obliku sadnica smilja i pčelarske opreme, planira e nabaviti 85 000 tisuća sadnica smilja.

načelnik-bago1

Načelnik Općine Posušje Branko Bago

Bago na kraju ističe da općina Posušje ima izvrsne uvjete za proizvodnju zdrave hrane i razvoja pojedinih grana poljoprivrede poput stočarstva u višim predjelima općine i ističe da će općinska administracija i dalje raditi na privlačenju donatorskih sredstava kako bi što više mladih ljudi i nezaposlenih dobilo priliku raditi umjesto odlaziti trbuhom za kruhom u inozemstvo.

Posušje.net

OGLASI

Uljepšaj Božić drugima!

Frama Posušje i ove godine organizira humanitarnu akciju „Uljepšaj Božić drugima“ za potrebite u...

Loading