Select Page

Općine i gradovi u FBiH samo tijekom lockdowna izgubili više od 26 milijuna maraka prihoda

Općine i gradovi u FBiH samo tijekom lockdowna izgubili više od 26 milijuna maraka prihoda

Prihodi općina i gradova na prostoru Federacije BiH u prvoj polovini prošle, pandemijske i krizne godine smanjeni su za čak 26,6 milijuna KM ili 5,91 posto u odnosu na isto razdoblje 2019. godine, pri čemu su najveći pad pretrpjeli lokalni neporezni prihodi, koji su izvorni vlastiti prihodi općina i gradova, dok je ukupni financijski rezultat lokalne razine vlasti gotovo prepolovljen, piše Večernji list BiH.

I županije trebaju pomoć

Ovu informaciju iznijeli su članovi Povjerenstva za ekonomski razvoj općina i gradova Federacije BiH, koji su predstavili analizu utjecaja pandemije koronavirusa na financijsku poziciju jedinica lokalne samouprave u Federaciji BiH. Naglašeno je kako bi analiza trebala poslužiti kao argument za nužno osiguravanje više financijskih sredstava proračunima jedinica lokalne samouprave u FBiH zbog nepovoljnosti financijskih kapaciteta općina i gradova te da bi više razine vlasti, u suradnji sa Savezom općina i gradova FBiH i jedinicama lokalne samouprave, trebale pružiti potporu općinama i gradovima u razdobljima krize i usmjeriti aktivnosti u jačanje otpornosti općinskih i gradskih proračuna na fiskalne šokove jačanjem financijske pozicije lokalne samouprave u FBiH. Koliki će proračunski gubici općina i gradova biti na kraju, znat će se za nekoliko mjeseci, ali, kako upozoravaju iz Saveza, bez pomoći viših razina vlasti taj deficit neće biti tako lako saniran. Niže razine vlasti, ne samo općine i gradovi već i županije, dulje vrijeme ističu kako je potrebna pomoć viših razina vlasti. Premijer Hercegovačko-neretvanske županije Nevenko Herceg kazao je nedavno kako su u ovoj godini planirali proračun koji je za 15 posto manji zbog pada gospodarske aktivnosti. – Nužna je pomoć ili preuzimanje obveza financijskoga tereta – poručio je Herceg podsjetivši na prošlu godinu kada su sredstva od MMF-ove tranše uspjela smanjiti proračunsku rupu koju su imali. Zdenko Ćosić, premijer Zapadnohercegovačke županije, nedavno je za Večernji TV potvrdio kako su računali da će biti pad prihoda prilikom donošenja proračuna te su projicirali manje prihode u odnosu na prošlu godinu. U proračunu FBiH planirana je financijska pomoć nižim razinama vlasti u iznosu od 230 milijuna KM, od čega je 200 mil. KM predviđeno za županije, a 30 milijuna maraka za gradove i općine.

Još prije dvije godine općine i gradovi predstavili su analize pripadnosti javnih prihoda jedinicama lokalne samouprave u FBiH, koje će biti temelj za pokretanje inicijative Saveza za izmjenu Zakona o pripadnosti javnih prihoda u Federaciji BiH, tako da se poveća udio općina i gradova u raspodjeli javnih prihoda od neizravnih poreza te prihoda od poreza na dohodak i poreza na dobit. Iz Saveza općina i gradova FBiH sugeriraju kako se oko raspodjele prihoda prema nižim razinama vlasti ništa nije mijenjalo još od 2006. Više od 13 godina nakon što je donesen trenutačni postotak raspodjele, prihodi općina i gradova od neizravnih poreza bilježe smanjenje u odnosu na prihode viših razina vlasti temeljem otplate vanjskog duga FBiH, od kojeg jedinice lokalne samouprave često nisu dobivale sredstva i uživale koristi, dok su, istodobno, rashodi općina i gradova rasli jer su im s viših razina vlasti prenesene nadležnosti bez prijenosa financijskih sredstava za izvršavanje tih nadležnosti.

vecernji.ba

OGLASI

Loading