Select Page

OŠ Franice Dall’era Vir započela s aktivnostima projekta ,,Naš vrt – izvor saznanja i razlog ostanka na ognjištu”

OŠ Franice Dall’era Vir započela s aktivnostima projekta ,,Naš vrt – izvor saznanja i razlog ostanka na ognjištu”

Projekt pod nazivom ,,Naš vrt – izvor saznanja i razlog ostanka na ognjištu”, projekt koji je otpočeo u srpnju 2023. godine u Osnovnoj školi Franice Dall’era Vir nastavlja se i dalje.

Nakon što su u kolovozu porezali lavandu iz školskog vrta i vrtova susjeda, osnovnu školu u Viru posjetila je Nada Šarić, vlasnica S.O.R. Narcis, obrta za preradu biljki. Sa svojim kotlovima za destilaciju, Nada je zajedno s učenicima u Viru ubranu lavandu i destilirala.

„Školskim hodnicima i dvorištem širio se poseban miris, a to je miris lavande. Učenici ekološke sekcije su asistirali pri destilaciji. Gospođa Nada je dovezla destilator i sva potrebna pomagala kako bi našim učenicima prikazala postupak destilacije lavande. Promatrajući taj proces, ponovili su gradivo kruženja vode u prirodi, te naučili kako nastaje hidrolat i ulje iz lavande. Učenici su pomno bilježili sve što se događalo tijekom procesa, a iskoristili su vrijeme i za pravljenje ukrasa od lavande. Hidrolat i ulje koje smo dobili zapakirat ćemo u posebne bočice i izložiti kada za to dođe vrijeme. Zahvaljujemo našoj gošći koja je srdačno prihvatila poziv, te svim djelatnicima koji su dali svoj doprinos da naši učenici nauče nešto novo“, kazali su nam iz Osnovne škole Franice Dall’era u Viru.

Inače, projekt pod nazivom ,,Naš vrt – izvor saznanja i razlog ostanka na ognjištu” je projekt s kojim je osnovna škola u Viru uspješno aplicirala na javni poziv Vlade Republike Hrvatske. Podsjetimo, projekt škole ,,Naš vrt – izvor saznanja i razlog ostanka na ognjištu” našao se među 70 najboljih odabranih projekata i u vrijednosti je od 17. 873 eura. Također,  prekogranični partner škole u Viru je Osnovna škola Budrovci iz Đakova. Riječ je o projektu kojim se nastoji učenicima pokazati na koji se način priroda može iskoristiti i eventualno kapitalizirati za buduće poslove proizvodnje prirodnih proizvoda. Također, projekt će tijekom trajanja aktivno uključiti djecu ove škole u različite aktivnosti kroz učenje o mogućnosti stvaranja posla, a koristeći znanja iz biologije i kemije, ne samo kroz teoriju nego i praksu.

Školu kroz projekt očekuje i opremanje različitom potrebnom opremom koja će ostati u trajnom vlasništvu, tako da će ova nova znanja osim trenutnih učenika dobiti i buduće generacije. Budući da škola u Budrovcima već u svom radu ima jako dobre programe ovakvog načina učenja i rada s djecom, iz škole u Viru su nam ranije kazali da očekuju da će im škola u Budrovcima biti izvrstan partner i primjer u unaprjeđenju nastave. Projekt starta s obradom lavande, a onda će i druge vrste aromatičnih biljki koje djelatnici škole planiraju s učenicima posaditi u dvorištu škole doći na red obrade i prerade.

Radioposusje.ba

OGLASI

Loading