Select Page

Usvojen Zakon o VSTV-u

Usvojen Zakon o VSTV-u

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je u srijedu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o Visokom sudskom i tužiteljskom vijeću BiH (VSTV BiH), koji je predložilo Vijeće ministara BiH.

Od nazočnih 15 izaslanika, ‘za’ predloženi zakon glasovalo je 10 izaslanika, a pet ih je bilo ‘protiv’. Iz Federacije BiH predloženi zakon podržalo je šest izaslanika, dok su četiri bila ‘protiv’, a iz Republike Srpske su četiri izaslanka glasovala ‘za’, a jedan je glasovao ‘protiv’.

Prije glasovanja o samom tekstu zakona, izaslanic su se izjašnjavali i o dva amandmana koja su predložila četiri izaslanika iz Kluba bošnjačkog naroda – Šefik Džaferović, Džemal Smajić, Dženan Đolagić i Safet Softić, ali predloženi anandmani nisu podržani.

Ovi izaslanici su tijekom najavili da će biti protiv predloženog zakona, ako njihova dva amandmana ne budu prihvaćena.

Ministar pravde BiH Davor Bunoza je, obraćajući se izaslanicima nakon obavljene rasprave, pojasnio zašto se mora u roku od godinu dana donijeti novi zakon.

Zato što imamo dva prioriteta. Prvi prioritet – zakon i izmjene, dopune zakona koje se tiču integriteta nositelja pravosudnih funkcija, transparentnosti, odgovornosti i dvostupnjevitosti prilikom odlučivanja. To je prioritet Europske komisije, ako želimo da se približimo Europskoj uniji. A u roku godinu dana donijeti cjelokupan zakon, gdje ćemo samo ugraditi ove izmjene i dopune. Dakle, i izbor sudaca, način izbora, postupanje u vezi UDT-a i slično, pojasnio je ministar Bunoza.

Kazao je da radne skupine već rade na novom zakonu, te da će nastojati ispoštovati rok od godinu dana.

On je pozvao izaslanike da podrže predloženi zakon, što su oni i učinili.

Zastupničk dom državnog parlamenta ranije je usvojio ovaj zakonski prijedlog, čije usvajanje predstavlja važan iskorak u pravcu ispunjavanja jednog od 14 prioriteta Europske komisije u procesu pridruživanja Eropskoj uniji.

(Fena | Foto: Parlamentarna skupština BiH)

OGLASI

Loading