Select Page

Ostali američki kandidati: Od Kanyea Westa do Phila Collinsa

Ostali američki kandidati: Od Kanyea Westa do Phila Collinsa
Američki birači koji ne žele glasovati za kandidate najvećih stranaka, Donalda Trumpa ili Joea Bidena, na predsjedničkim će izborima u ponudi imati još njih nekolicinu.

Neki su ozbiljniji od drugih.

Kanye West

Problematičan glazbenik najavio je kandidaturu za Bijelu kuću na Twitteru 4. srpnja, na američki Dan nezavisnosti.

Međutim, ispunio je kriterije za pojavljivanje na glasačkim listićima u tek 12 od 50 saveznih država pa matematički nema šanse postati predsjednik.

Kampanja supruga Kim Kardashian, koji ima bipolarni poremećaj, izazvala je više upitnika nego entuzijazma.

Pristaše Donalda Trumpa nadaju se da će 43-godišnji reper i nekoć pristaša republikanskog predsjednika uspjeti odvući dio glasova crnaca od Joea Bidena.

Libertarijanci

Libertarijanska stranka, koja daleko zaostaje za demokratskim i republikanskim “teškašima”, treća je politička snaga u zemlji.

Branitelji osobnih sloboda, slobodne trgovine i minimalnog zakonodavstva, jedina su treća strana koja će se pojaviti na glasačkim listićima u svih 50 država.

Bivši guverner Novog Meksika Gary Johnson osvojio je kao kandidat libertarijanaca 4,5 milijuna glasova 2016., odnosno više od tri posto narodnih glasova, čime je oborio rekord stranke.

Kandidatkinja ove godine je Jo Jorgensen, 63-godišnja profesorica psihologije koja bi prema anketama mogla osvojiti do četiri posto glasova.

Zelena stranka

Kandidatkinja Zelene stranke Jill Stein osvojila je tek jedan posto glasova prije četiri godine.

No, mnogi vjeruju da je Stein doprinijela porazu Hillary Clinton i to osvajanjem glasova u ključnim državama u kojima je tijesno pobijedio Donald Trump, poput Pennsylvanije, Michigana i Wisconsina.

Kandidat stranke na ovim izborima je jedan od njezinih osnivača, 67-godišnji Howie Hawkins iz Kalifornije, pristaša univerzalnog zdravstvenog osiguranja.

Hawkins tvrdi da je autor Zelenog novog plana koji je sada prigrlilo progresivno krilo Demokratske stranke.

Ostali

Colorado i Vermont su savezne države s najvećim brojem predsjedničkih kandidata na listićima, njih 21.

Neki su povezani sa strankama poput Stranke za socijalizam i oslobođenje, Savezničke stranke ili Ustavne stranke čiji je kandidat Don Blankenship proveo godinu iza rešetaka nakon fatalne eksplozije u rudniku ugljena u vlasništvu njegove tvrtke.

Prohibicijska stranka koja traži povratak zabrane alkoholnih pića ima slavno ime u svojim redovima – Phila Collinsa, ali on nema nikakve veze s britanskim glazbenikom.

Još jedna slavna osoba neovisni je kandidat u 15 saveznih država na izborima 3. studenoga. Brock Pierce, sada poznat po aktivnostima s kriptovalutom, glumio je kao mladić u filmovima Moćne patke i Prvi klinac.

(Hina)

OGLASI

Loading