Select Page

Njemačka od danas u karanteni, otkriveno koliko će to koštati njemačko gospodarstvo

Njemačka od danas u karanteni, otkriveno koliko će to koštati njemačko gospodarstvo

Nove mjere karantene koje u Njemačkoj stupaju na snagu u ponedjeljak, koštat će gospodarstvo te zemlje oko 19,3 milijarde eura, izvijestile su u nedjelju novine Welt am Sonntag pozivajući se na izračune berlinskog Instituta za ekonomska istraživanja (DIW).

Najviše bi tijekom jednomjesečnog zatvaranja prema DIW-ovim prognozama mogli izgubiti ugostitelji – oko 5,8 milijardi eura. Zabavna industrija, sportske i kulturne institucije izgubit će 2,1 milijardu eura, trgovinu će drugo ovogodišnje “zaključavanje” koštati 1,3, a industriju 5,2 milijarde eura. Gubici se očekuju i u uslužnom i logističkom sektoru. DIW je, međutim, uvjeren da će se sljedeće godine njemačko gospodarstvo početi oporavljati, ali samo uz uvjet učinkovite kontrole širenja koronavirusa. Njemačka vlada spremna je poduzećima nadoknaditi značajan dio očekivanog prometa za studeni. Manjim tvrtkama, s do 50 zaposlenih, država će nadoknaditi 50, a većima 70 posto prometa. 

Kancelarka Angela Merkel u subotu je uvjeravala da vlasti neće ostaviti privredu u nevolji i dogovorila mjere u ukupnom iznosu do deset milijardi eura kako bi im pružila financijsku potporu. Njemačka od danas na najmanje mjesec dana uvodi nova graničenja u javnom životu kako bi suzbila širenje koronavirusa. Restorani, barovi i drugi ugostiteljski objekti bit će zatvoreni, ali moći će prodavati hranu i piće za ponijeti. Fitnes klubovi, saloni za tetoviranje, bazeni, studiji ljepote i masaže, kazališta, kina i koncertne dvorane prestat će raditi. Sve utakmice nogometne Bundeslige održat će se u studenom bez gledatelja.

Za razliku od proljetne karantene vrtići, škole, frizeri i trgovine ostat će otvoreni, ali podložni higijenskim i epidemiološkim mjerama. U hotelima bi trebalo prespavati samo u hitnim slučajevima, a ne u turističke svrhe.

OGLASI

Loading