Select Page

OSVRT NA “BOŽIĆ U POSUŠJU”: Ukrašavanje grada, duhovne pripreme, humanost…

OSVRT NA “BOŽIĆ U POSUŠJU”: Ukrašavanje grada, duhovne pripreme, humanost…

Iako su se pod sloganom „Božić u Posušju“ odvijala događanja predviđena 23. i 24. prosinca na Trgu hrvatskih branitelja, ipak božićna događanja u Posušju ne možemo svesti samo na ta dva dana. Ona naime, u Posušju počinju puno ranije.

Prigodno ukrašavanje

Prvi događaj koji je nagovijestio početak priprema za Božić, bila je izrada adventskog vijenca u gradskom parku. I ove godine najveći dio posla oko njegove izrade su odradili općinski pripravnici. Uslijedilo je postupno ukrašavanje grada koje su obavili vatrogasci PVP Posušje, a osim glavnih ulica samoga Posušja, ukrašen je i jedan dio šire okolice. I ove godine to su kružni tokovi. Uz veliku pomoć radnika posuške Elektre, ukrašavanje bora na Trgu hrvatskih branitelja i ove je godine bio zadatak pripravnika općine Posušje. Unatoč skromnim financijskim mogućnostima, općina Posušje je uspjela ukrasiti ulice Posušja zahvaljujući prije svega angažiranju vlastitih snaga. Ne razmišljajući o nikakvim otežavajućim okolnostima, i dižući pogled na postavljenu blagdansku rasvjetu po gradu, zamjerki nema. Sva ukrašena mjesta su itekako lijepa!

Duhovne pripreme

U užurbanoj predbožićnoj atmosferi uglavnom usmjerenoj na materijalno, u javnosti se malo govori o duhovnoj dimenziji priprave za Božić. Nije tako u Posušju, barem ako ćemo suditi po misama zornicama. Posebna pobožnost gaji se kroz mise zornice u svim našim župama. Naime, prvim jutrom nakon prve nedjelje Došašća u župama diljem naše općine održavane su mise zornice, duhovne priprave za Božić.

Humanost na djelu

Predblagdansko vrijeme u Posušju obilježeno je i mnogobrojnim humanitarnim akcijama. Posebno je uspješna ona koju organizira Frama Posušje. I ove godine se odvijala pod sloganom „Uljepšaj Božić drugima“. Zanimljivo je kako je osmišljena. Naime, na izlazima posuških trgovina koje su se odazvale pozivu na sudjelovanje, postavljene su kutije u koje su kupci tih trgovina mogli ostaviti artikle koje su odlučili pokloniti. Akcija je okončana 16. prosinca, a iz Frame Posušje su izvijestili da su se i ove godine župljani velikodušno odazvali. Od prikupljenih proizvoda složeno je 50 paketa s raznim prehrambenim i higijenskim proizvodima, koje su fratri odnijeli obiteljima koje su u potrebi i time im iskazali podršku cijele naše župe u ovim blagdanskim danima.

Aktivni su bili i članovi Vijeća mladih općine Posušje. Treću godinu za redom, na blagdan sv. Nikole organizirali su „Božićni sajam u Posušju“ na Trgu hrvatskih branitelja. Na sajmu je sudjelovala i Udruga osoba s invaliditetom, a cijeli sajam je bio u znaku darivanja, kako za humanitarne svrhe, tako i sv. Nikole koji je prigodnim darovima razveselio djecu.

12307412_444347615772089_7843924392875150513_o

Općinski načelnik sa suradnicima posjetio je Udrugu osoba s invaliditetom Općine Posušje. Tom prigodom štićenicima udruge je uručio božićne poklone, te naglasio važnost postojanja ovakvih udruga koje na poseban način brinu o osobama s invaliditetom.

Posjet naelnika udruzi s invaliditetom 4

Uspjeh je polučila i božićna akcija darivanja krvi koju je organizirao Crveni križ općine Posušje s Odjelom za transfuziologiju SKB Mostar. Iako je trajanje akcije bilo predviđeno za nekih dva sata, ona je potrajala čak sat vremena duže od planiranog – i to zbog odličnog odaziva. Ekipa s Odjela za transfuziologiju nije krila iznenađenost odzivom, pogotovo kada se uzmu u obzir nedavne izvanredne akcije darivanja zbog potreba ovog odjela za dragocjenom tekućinom. Službeni rezultat ove akcije je 56 doza krvi.

Božić u Posušju 2015.

Pred sami Božić stanovnici općine su se zajedno družili na Trgu hrvatskih branitelja. Kroz dva dana osmišljen je bogat program druženja uz pjesmu, kuhano vino i čaj, roštilj i bakalar te nastupe lokalnih društava. Najmlađe je razveseljavao Djed Božićnjak koji je djecu častio darovima. Tijekom ova dva dana prikupljani su dobrotvorni prilozi za najpotrebitije obitelji u Općini Posušje.

Ovo dvodnevno druženje općina Posušje organizirala je u suradnji s posuškim udrugama PAUK, HGSS Stanica Posušje, Vijećem mladih općine Posušje, Turističkom zajednicom ŽZH – podružnica Posušje, KUD „fra Petar Bakula“, KŠD „Rakitno“, muškom i ženskom klapom „Zvizdan“, Klapom „Grga“, Vokalnim sastavom „BelCanto“ i Zajednicom žena „Kraljica Katarina Kosača“.

Uz sve ovo izdvajamo mnogobrojne Božićne priredbe i koncerte osnovnih škola, glazbene škole i vrtića na prostoru naše općine, kao i Božićni koncert u Župnoj crkvi Blažene Djevice Marije.

Posušje.net

OGLASI

Loading