Select Page

OTKRIVAMO ŠTO DONOSI NOVI ZAKON: Zabrana pušenja u autu u kojem je dijete, a ako zapalite cigaretu u javnoj ustanovi, odmah kazna 100 KM

OTKRIVAMO ŠTO DONOSI NOVI ZAKON: Zabrana pušenja u autu u kojem je dijete, a ako zapalite cigaretu u javnoj ustanovi, odmah kazna 100 KM

Prednacrt Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih proizvoda i ostalih proizvoda za pušenje u Federaciji BiH izazvao je veliko zanimanje javnosti.

Mnogi s nestrpljenjem čekaju donošenje ovoga zakona, a razloga je mnogo. Prema podacima koje smo dobili iz Ministarstva zdravstva FBiH, čak 60,7 posto djece u Federaciji izloženo je pasivnom pušenju, što predstavlja izravnu prijetnju za zdravlje djece. Rezultati skorije urađenih istraživanja Zavoda za javno zdravstvo FBiH potvrđuju kako je pušenje vodeća bolest ovisnosti među stanovnicima Federacije BiH, a o cigaretama ili drugim duhanskim proizvodima ovisno je 44 posto stanovnika ovog entiteta. Oni u prosjeku dnevno konzumiraju 18 cigareta.

Brojne promjene

Očekuje se kako će se donošenjem spomenutog zakona ovi brojevi značajno promijeniti. A promjene će biti velike. Pušenje će biti zabranjeno u svim zatvorenim javnim prostorima, na radnim mjestima, u javnom prijevozu. Zakon će zabraniti i pušenje u automobilu ako se u njemu nalazi osoba mlađa od 18 godina, a cigarete se neće smjeti konzumirati ni na javnim skupovima. Zabranit će se prodaja duhanskih proizvoda koji sadrže ukuse i mirise, vitamine (tako stoji u prednacrtu zakona), kofein, taurin, te boju i druge aditive.

Iz Ministarstva Federacije BiH napominju da će ovaj zakon biti upućen u proceduru kada se o njemu očituju županije, tako da su moguće neke promjene.
Visoke kazne
Oni koji se ogluše na ovaj zakon, bit će novčano kažnjeni. O 2000 KM do 5000 KM je kazna za pravnu osobu koja ne zabrani upotrebu duhanskih proizvoda u skladu sa zakonom, a od 300 KM do 1000 KM za isti prekršaj za odgovornu osobu u pravnoj osobi. Novčanom kaznom u iznosu od 10 000 KM do 15 000 KM kaznit će se gospodarsko društvo koje se bavi proizvodnjom, uvozom i prometom duhanskih proizvoda ako ne istakne podatke, odnosno prodaje duhanske proizvode suprotne odredbama ovog zakona. Kaznom od 500 KM do 3000 KM kaznit će se odgovorna osoba u toj pravnoj osobi. Pušači koji budu konzumirali cigarete u javnim ustanovama bit će kažnjeni sa 100 KM.

vecernji.list

OGLASI

Dan otvorenih vrata Frame

U subotu 8. lipnja 2024., u vremenu od 16.00 do 19.00 sati u vjeronaučnom centru, naša frama...

Loading