Select Page

Otkrivena masovna grobnica na Rostovu, radi se o žrtvama hrvatske nacionalnosti

Otkrivena masovna grobnica na Rostovu, radi se o žrtvama hrvatske nacionalnosti
Masovna grobnica otkrivena je danas prilikom ekshumacije na lokalitetu Tvrdulja koji se nalazi na području Rostova, Općina Bugojno.

Do sada su u ovoj grobnici uočena tijela najmanje tri žrtve, a na osnovu dokumenata koji su pronađeni uz posmrtne ostatke postoje jasne indicije da se radi o žrtvama hrvatske nacionalnosti koje su 1993. godine nestale na području Bugojna.

Koliko žrtava se nalazi u ovoj grobnici bit će poznato nakon okončanja ekshumacije.

Posmrtni ostaci na ovom lokalitetu otkriveni su prošlog tjedna prilikom izvođenja građevinskih radova na privatnoj parceli.

Današnja ekshumacija u nekoliko navrata je zaustavljena zbog nevremena te će se, ako ne bude okončana danas, nastaviti i u narednim danima.

Posmrtni ostaci žrtava će nakon ekshumacije biti prebačeni u prosekturu groblja Prahulje u Travniku radi kriminalističko – tehničke obrade i izuzimanja koštanih uzoraka kako bi se utvrdio identitet žrtava.

Ekshumacijom na terenu rukovodi Tužiteljstvo BiH, a na lokaciji se nalaze i liječnik patolog sudske medicine, predstavnici Instituta za nestale osobe BiH i ICMP BiH, te radnici i mehanizacija, a lokaciju osiguravaju policijski uposlenici MUP-a SBŽ, priopćeno je iz Instituta za nestale osobe BiH.

Jabuka. Tv

OGLASI

Loading