Select Page

Otvorena izložba grafičke mape kuna u muzeju „U kući oca mojega“

Otvorena izložba grafičke mape kuna u muzeju „U kući oca mojega“

U nizu kulturnih događanja u Posušju, vrijedna spomena je i izložba grafičke mape kuna „Dva desetljeća Hrvatske kune“ koja je otvorena u franjevačkom muzeju „U kući oca mojega“.

Tom događaju šireg značenja nazočili su brojni ugledni gosti sa svih strana – Velimir Pleše, generalni konzul RH u Mostaru, ministrica Vlade ZHŽ Helena Lončar, predstavnici Općine Posušje, Kuzma Kovačić, kipar i autor hrvatskog kovanog novca te brojni drugi posjetitelji iz BiH i Hrvatske.

Na početku programa Ante Jukić je pročitao životopis Kuzme Kovačića, te je spomenuo kako je hrvatska kuna kao službena hrvatska novčanica promovirana 30.svibnja 1994. godine pa je to bio povod za izložbu.

Svi su se oduševili informacijama o tom događaju, a fra Milan Lončar je, uz ostalo, naglasio:
– Kao što smo se radovali njenom prvom rođendanu, tako se veselimo i njenoj 20-toj obljetnici postojanja. Ovo je šesta izložba u Muzeju i ponosni smo na ovaj događaj uz zahvalu svima koji su pomagali na obnovi prelijepog prostora.

Spomenuo je mnoge, a posebice Posušanina u Švicarskoj Vinka Sablju, koji je sa svojom obitelji najveći donator dovršenja muzeja “U kući oca mojega“

Pred otvaranje Velimir Pleša je naglasio kako je i Republika Hrvatska nesebično pomogla u gradnji muzeja, te zahvalio fra Milanu na upornosti oko uređenja prostora.
– A kunu svi volimo i cijenimo kao svoj novac,- naglasio je Pleša.

Svi su se oduševili izloženim radovima originalne grafičke mape kuna, autora Dubravka Babića, Ivice Šiške i Miroslava Šuteja. Vokalni sastav BelCanto otpjevao je Lijepu našu,Oj Hrvatska moja i Bože čuvaj Hrvatsku.

VLM

izlozba1 izlozba3 izlozba2 izlozba4 izlozba5

OGLASI

Loading