Select Page

Svečano otvoreni 4. „Posuški kamendani“

Svečano otvoreni 4. „Posuški kamendani“

Uz prigodan program pred predstavnicima struke, lokalne i županijske vlasti te okupljenim građanima, na Trgu hrvatskih branitelja u Posušju danas su svečano otvoreni 4. Posuški kamendani.

U prototkolarnom djelu programa, popraćenim autohtonom gangom i guslama, prigodne govore održali su Stjepan Skoko, dekan Akademije likovnih umjetnosti Široki Brijeg, Ivan Jelčić, ravnatelj Razvojne agencije Županije Zapadnohercegovačke, a čin otvaranja manifestacije ove godine je pripao Ivanu Lončaru, predsjedniku Općinskog vijeća općine Posušje.

Potom su uslijedila dva predavanja upriličena u posuškoj Kino dvorani. Prvo je održao Goran Glamuzina, na temu pradavnog okoliša i nastanka pločastih vapnenaca, dok je drugo naziva Kamen u arhitekturi-između tradicije i suvremenosti održao Pero Ćeskić. Također, upriličena je projekcija promotivnog vizualnog materijala vezanog uz projekt Roof of rock. On ima cilj uspostaviti zajedničku platformu za održivo iskorištavanje, zaštitu i promociju pločastog vapnenca, te kreiranje uporabnih smjernica za održivo upravljanje pločastim vapnencem kao zajedničkom prirodnom i kulturnom vrijednosti na cjelokupnom projektnom prostoru. Njegovu promociju pripremili su ga predstavnici Razvojne agencije Županije Zapadnohercegovačke, a projekt je odabran za sufinanciranje u okviru 2. poziva jadranskog prekograničnog programa, te udružuje 10 partnera iz 4 države.

 Kiparska kolonija – jamac trajnog kulturnog nasljeđa

Novost ovogodišnjih Posuških kamendana je suradnja s Akademijom likovnih umjetnosti iz Širokog Brijega i odjelom klesarske škole iz Posušja koja je iznjedrila kiparsku koloniju. U deset dana, koliko je predviđen njen rad, nastat će umjetnička djela koja će postati dio trajne kulturne ostavštine posuškim ljudima i posuškom kraju.

Uz njih, posjetitelji će svakodnevno od 2. do 11. kolovoza na Trgu hrvatskih branitelja moći razgledati eksponate slikarstva na pločastom kamenu i fosile životinja iz pradavnog oceana Tetis-Hercegovine. Izložbu potpisuje Goran Glamuzina. Također, ZU „Kreševski citrin“ iz Kreševa, priredio je izložbu minerala, stijena te dragog i poludragog kamena. Tu su još i izložbe klesarskih djela amatera i samoukih klesara našeg kraja, radovi klesarskih radionica, te predstavljanja gospodarstvenika.

Slušajte ih kako zvone u čast Velikoj Gospi!

Organizatori posjetitelje pozivaju i na Trg Ivana Pavla II, gdje će se u periodu od 2. do 17. kolovoza postaviti izložba vjernih reprodukcija zvonika i crkava autora Josipa Radića iz Pučišća na otoku Braču. Naziv izložbe je Slušajte ih kako zvone u čast Velikoj Gospi.

Organizatori i dalje pozivaju sve zainteresirane izlagače da mogu donijeti svoja djela na Trg hrvatskih branitelja u Posušju.

kamen2 kamen1 kamen5 kamen4 kamen3

OGLASI

Dan otvorenih vrata Frame

U subotu 8. lipnja 2024., u vremenu od 16.00 do 19.00 sati u vjeronaučnom centru, naša frama...

Loading