Select Page

Otvorena su biračka mjesta, građani biraju vlast

Otvorena su biračka mjesta, građani biraju vlast

Danas se u Bosni i Hercegovini održavaju Opći izbori. Biračka mjesta su otvorena u 7 sati, a zatvaraju se večeras u 19 sati.

Na popisu birača je ukupno 3.368.666 birača, a nešto manje od 70 tisuća dobilo je suglasnost za glasanje poštom iz inozemstva. Da bi mogao glasovati, birač na biračkom mjestu mora pokazati dokument s fotografijom – osobnu iskaznucu, vozačku dozvolu ili putovnicu.

U odnosu na izbore ranijih godina birače na glasačkim mjestima čekaju i neke tehničke preinake, čiji je cilj spriječiti izborne prijevare. Glasački listići tako moraju biti dodatno ovjereni pečatima na licu mjesta, a ispunjavat će ih leđima okrenuti članovima izbornog povjerenstva. Na ovogodišnjim izborima u BiH sudjeluje čak 90 političkih stranaka, 38 koalicija i 17 neovisnih kandidata.

Naime, birači danas imaju priliku birati između 7743 kandidata za dužnosti na različitim razinama vlasti. Izravno se biraju tri člana Predsjedništva BiH, od kojih dva s teritorija Federacije BiH, a jedan iz Republike Srpske. Izravno se biraju i 42 zastupnika u Zastupničkom domu parlamenta BiH, 98 zastupnika u Zastupničkom domu parlamenta Federacije BiH te 83 zastupnika u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

Birači s područja Federacije BiH izabrat će i nove zastupnike u skupštinama deset županija unutar tog entiteta, dok će oni nastanjeni u Republici Srpskoj odlučivati o novom predsjedniku i dopredsjednicima tog entiteta.

vecernji.ba

OGLASI

Loading