Select Page

Ovo je razlog zašto ne biste trebali sušiti robu na radijatoru

Ovo je razlog zašto ne biste trebali sušiti robu na radijatoru

Iako je zima grozno razdoblje po pitanju sušenja rublja, a radijatori se čine kao idealan suradnik, to ipak nije dobro, upozoravaju stručnjaci.

Naime, čestim sušenjem odjeće na radijatoru jako se povećava razina vlage u domu, a to povisuje i šanse od stvaranja plijesni i gljivica. Posebno se to odnosi na Aspergillosis, gljivičnu infekciju koju uzrokuje plijesan, a koja može utjecati na respiratorni sustav.

Može se proširiti i na ostale dijelove tijela, a posebno je opasna ako već imate neko plućno stanje poput astme ili cistične fibroze, ili naprosto oslabljen imunološki sustav. Aspergillosis se može liječiti.

Povremeno sušenje nekoliko komada robe na radijatoru neće biti problem, ali konstantno sušenje na taj način, posebno ako ne prozračujete nekoliko puta na dan prostorije, može značajno utjecati na zdravlje.

U vrijeme čestih prehlada, viroza i gripe, posebno ako u kući imate malu djecu ili starije kronične bolesnike, redovito prozračujte sve sobe kako bi spriječili nakupljanje plijesni i vlage te samim tim rizik od mnogih respiratornih infekcija.

24sata.hr

OGLASI

Loading