Select Page

Pad klana Lijanovići – neki novi vjetrovi

Pad klana Lijanovići – neki novi vjetrovi

Policijski službenici Državne agencije za istragu i spašavanje (SIPA) prošli su tjedan u akciji pod kodnim nazivom „Meso” uhitili braću Lijanoviće zbog osnovane sumnje da su se organizirali u kriminalnu skupinu kako bi izbjegli plaćanje plaćanje poreza i omogućili utaju poreza u nizu povezanih trgovačkih društava koja su bila pod njihovom kontrolom. Spektakularna akcija uhićenja u njihovoj obiteljskoj kući u Širokom Brijegu u kojoj su sudjelovali maskirani specijalci s dugim cijevima izazvala je ogromnu medijsku pozornost u Bosni i Hercegovini, ali i u medijima u susjednim zemljama Bosne i Hercegovine.

U grupi od 14 uhićenih osoba osobito se ističu imena trenutnog federalnog dopremijera i ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Federacije Bosne i Hercegovine Jerke Ivankovića Lijanovića i ministra trgovine Federacije BiH Milorada Bahilja, koji je također član stranke Radom za boljitak koju su osnovali i vode braća Lijanovići. Za većinu osumnjičenih je određen jednomjesečni pritvor, osim za Mladena Ivankovića Lijanovića, zastupnika u Skupštini Bosne i Hercegovine, koji se brani sa slobode.

Narodna stranka radom za boljitak – eksperiment međunarodne zajednice

Nastanak klana Lijanović veže se za kraj devedesetih godina prošlog stoljeća kada su bili blisku Hrvatskoj demokratskoj zajednici Bosne i Hercegovine, a nakon 2000. godine, koja je gledajući iz današnje perspektive bila godina navještaja puno loših zbivanja za Hrvate, kako one koji žive u Bosni i Hercegovini tako i za one koji žive u Hrvatskoj, osnivaju svoju vlastitu stranku pod nazivom Narodna stranka radom za boljitak.Nastanak klana Lijanović veže se za kraj devedesetih godina prošlog stoljeća kada su bili blisku Hrvatkoj demokratskoj zajednici Bosne i Hercegovine, a nakon 2000. godine, koja je gledajući iz današnje perspektive bila godina navještaja puno loših zbivanja za Hrvate, kako one koji žive u Bosni i Hercegovini tako i za one koji žive u Hrvatskoj, osnivaju svoju vlastitu stranku pod nazivom Narodna stranka radom za boljitak.

Boljitkom za radStranku su iz početka predstavljali kao stranku okrenutu ekonomiji i poduzetništvu, a što se tiče političkih uvjerenja nastojali su postići imidž stranke centra u koju su dobro došli svi narodi Bosne i Hercegovine, mora se priznati da sama ideja lijepo zvuči, no ubrzo su njihove prave namjere izašle na vidjelo.

Narodna stranka radom za boljitak je sudjelovala u oba eksperimenta međunarodne zajednice u Federaciji Bosne i Hercegovine, 2001. godine i 2010. godine kada je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine uspostavljena bez legitimnih hrvatskih predstavnika u vlasti. U prvom slučaju većina hrvatskih legitimnih političara je kažnjena od strane Visokog predstavnika OHR-a zbog formiranja Hrvatske samouprave, a drugom slučaju je Vlada Federacije BiH formirana na nelegalan i neustavan način, tako što je Visoki predstavnik OHR-a poništio odluku Središnjeg izbornog povjerenstva BiH i u Vladu Federacije, praktički aklamacijom odredio hrvatske predstavnike, HSP BiH i Narodnu stranku – Radom za boljitak, a obje stranke su zajedno osvojili manje od 10 posto hrvatskih glasova što dovoljno govori na kakve su uvjete pristale navedene stranke.

Zadužili županiju

Jerko i Mladen Ivanković Lijanović kao istaknute političke figure obiteljskog klana Lijanović su jedini put legitimno i legalno sudjelovale u vlasti na području Zapadnohercegovačke županije u koaliciji Lijanovicis HSP –om BiH i HDZ 1990, u razdoblju od 2006. do 2010. godine. Posljedice te vladavine hrvatski narod Zapadne Hercegovine još uvijek osjeća. Županija je zadužena do neslućenih razmjera, a po prvi puta dolazi do izražaja metoda dijeljenja poticaja po principu „dam ti poticaj, pola nam ga vratiš” gdje je na takav način proračun ZHŽ oštećen za milijune maraka.

Nakon što su birači kaznili na izborima za županijske skupštine 2010. godine takvu politiku i uvidjeli na da se navedena koalicija brine o hrvatskim narodnim interesima kao o lanjskom snijegu poticajna politika Lijanovića nastavila je svoju primjenu u nelegalnoj vladi Federacije BiH, u najizdašnijem ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva gdje Jerkina „ poticajna” moć došla do punog izražaja. Razvojna banka Federacije BiH, Hypo banka i broje druge institucije su osumnjičene da su sudjelovale u poreznim prijevarama teškima desetke milione maraka.

Novi vjetrovi u međunarodnoj zajednici!?

InstrukcijeTko i kako je dugi niz godina forsirao braću Lijanović i njihovu stranku na političkoj sceni Bosne i Hercegovine ne treba gledati daleko, jasno je da su praktički mjesečni odlasci u američko veleposlanstvo u Sarajevo, molitvene doručke u Washingtonu služili kao mjesta gdje su se primale detaljne instrukcije o tome kako gospodarski i politički uništiti i razvlastiti hrvatski narod u Bosni i Hercegovini.Tko i kako je dugi niz godina forsirao braću Lijanović i njihovu stranku na političkoj sceni Bosne i Hercegovine ne treba gledati daleko, jasno je da su praktički mjesečni odlasci u američko veleposlanstvo u Sarajevo, molitvene doručke u Washingtonu služili kao mjesta gdje su se primale detaljne instrukcije o tome kako gospodarski i politički uništiti i razvlastiti hrvatski narod u Bosni i Hercegovini.

Njihovo uhićenje dolazi u vrijeme službene predizborne kampanje u Bosni i Hercegovini, također dolazi u vrijeme kada je Europski parlament osudio centralističke i separatističke politike u BiH, kad je Institut za međunarodna istraživanja u svojoj studiji zaključio da postoji mogućnost formiranja trećeg entiteta u BiH kao izlaz iz trenutne političke blokade u kojoj se nalazi BiH, stoga je nadati je nam se da pušu neki novi vjetrovi u međunarodnoj zajednici i da će prvenstveno zbog globalne promjene odnosa snaga do tih promjena doći i u našoj zemlji.

Nadajmo se samo da nam se više nikad neće ponoviti politike raznih alijansi i platformi u kojima su braća Lijanovići revno sudjelovali, jer hrvatski narod Bosne i Hercegovine to više ne bih mogao izdržati, budući da njegova ustavna pozicija ugrožena do te mjere da je opstanak Hrvata u BiH dovede u pitanje.

OGLASI

Loading