Select Page

Počela podjela stambenih kredita za mlade

Počela podjela stambenih kredita za mlade

Mladi iz Federacije Bosne i Hercegovine koji još uvijek nisu riješili stambeno pitanje imaju priliku to napraviti ovih dana po povoljnim kreditnim uvjetima, piše Večernji list BiH. Naime, u tijeku je realizacija projekta Vlade FBiH i Union banke, kojim mladi ljudi koji na sebi nemaju nikakvu nekretninu mogu ostvariti stambene kredite po povoljnim kamatnim stopama.

Naknada za puštanje kredita

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine i Union banka u državnom vlasništvu za tu kreditnu liniju izdvojili su ukupno 20 milijuna konvertibilnih maraka, odnosno po 10 milijuna Vlada i isto toliko Union banka. Ministrica financija u Vladi Federacije Bosne i Hercegovine Jelka Milićević naglasila je kako bračni parovi ili pojedinci koji se odluče na tu kreditnu liniju mogu dobiti kredit u najvećem iznosu od 150.000 KM.

Kamatna stopa je 2,99 posto. Specifičnost te kamatne stope, osim njezine visine, je i to da je ona fiksna u cijelo vrijeme otplate kredita. Rok otplate kredita je 20 godina.

Također, mladi do 35 godina ne plaćaju ni naknadu za puštanje tih kredita. Napravili smo mogućnost da zahtjev za taj kredit mogu podnijeti i osobe od 35 do 40 godina starosti, ali trebaju platiti tu naknadu, odnosno troškove puštanja kredita. Ovim projektom Vlada Federacije BiH šalje poruku kako želi pomoći mladima ostati ovdje, u BiH živjeti i raditi, kazala je Milićević.

Ona je već ranije objasnila uvjete koje je potrebno ispunjavati kako bi se mogao ostvariti kredit iz te linije.

Poziv otvoren

Uvjet je da je to prva stambena jedinica za podnositelja zahtjeva. Kredit će se moći podijeliti, ako su male plaće, između supružnika ili sudužnika po tom kreditu jer to ne moraju biti mladi bračni parovi, objasnila je ministrica Milićević.

Važno je naglasiti i kako nije bitno u kojem dijelu Federacije Bosne i Hercegovine se kupuje nekretnina.

Mi smo ograničili visinu sredstava, tako da će u manjim sredinama podnositelji zahtjeva za taj iznos moći kupiti puno više kvadrata nego, primjerice, u Mostaru ili Sarajevu, istaknula je Milićević.

Također, treba napomenuti kako će otprilike 10 posto iznosa toga kredita podnositelj zahtjeva moći dobiti u gotovini te tim novcem platiti poreze i eventualno manje opremanje stana.

Milićević je podsjetila i kako nema vremenskoga roka za prijavu za sredstva iz te kreditne linije, odnosno da je poziv otvoren dok ima sredstava, a sve informacije zainteresirani mogu dobiti u Union banci.

Inače, ova kreditna linija samo je jedan od projekata koje Vlada BiH radi kako bi pomogla ostanku mladih na ovim prostorima.

(www.jabuka.tv)

OGLASI

Loading