Select Page

Pahor: BiH i Slovenija nemaju otvorenih političkih pitanja

Pahor: BiH i Slovenija nemaju otvorenih političkih pitanja

Predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor poželio je jučer dobrodošlicu Predsjedništvu BiH u Ljubljani i izrazio podršku naporima BiH da uđe u Europsku uniju. Ovo je prvi međunarodni posjet Predsjedništva u novom sastavu. Predsjedatelj Predsjedništva BiH Mladen Ivanić zahvalio je Sloveniji kako za financijsku, tako i za institucionalnu podršku.

Mogućnost investicija

Govoreći na press-konferenciji nakon sastanka Ivanića i članova Predsjedništva Dragana Čovića i Bakira Izetbegovića, Pahor je kazao kako Slovenija i BiH nemaju otvorena politička pitanja sada kada se rješava pitanje stare devizne štednje u slovenskoj Ljubljanskoj banci. Slovenija se priprema za provedbu presude Europskog suda za ljudska prava donesene u srpnju 2014. godine, kojom se naređuje provedba kompenzacijske sheme. Slovenija će usvojiti relevantno zakonodavstvo do srpnja i početi s isplatom dugova štedišama 2016. godine. Pahor je, također, pohvalio ono što je nazvao “novim poticajem” u BiH, a što bi moglo dovesti do službenih promjena statusa zemlje kada je u pitanju pristupanje EU. Slovenski predsjednik istaknuo je da bilateralna trgovina u proizvodima i uslugama dostiže jednu milijardu eura godišnje, što je jednako trgovinskoj razmjeni između Slovenije i SAD-a. “Slovenska ekonomija se oporavlja i Slovenija bi mogla postati veliki investitor u BiH”, dodao je on. Ivanić je rekao kako nije slučajnost da je Predsjedništvo BiH prvo posjetilo Sloveniju. “Slovenija je prijateljska zemlja koja je pomagala Bosni i Hercegovini svih ovih godina nakon rata. Na primjer, prošle godine je Slovenija pružila veliku pomoć tijekom katastrofalnih poplava u BiH, ne samo financijski nego slanjem spasilaca, helikoptera i vojnika što ponekad znači puno više”, kazao je Ivanić.

Podrška ekonomiji

Predsjedatelj Predsjedništva BiH je rekao da je Slovenija aktivan član procesa suradnje “Brdo” između zemalja zapadnog Balkana. BiH smatra Sloveniju “velikim prijateljem” i svojim glasom u europskim institucijama. Drago mu je, kaže, što je Slovenija jedna od rijetkih zemalja s kojima BiH ima balansiranu trgovinu, što pokazuje da Slovenija radi sve što je u njenoj moći da podrži ekonomiju BiH. Predsjedništvo BiH jučer se susrelo i s premijerom Slovenije Mirom Cerarom i predsjedateljem slovenskog parlamenta Milanom Brglezom, a dobrodošlicu im je poželio i gradonačelnik Ljubljane Zoran Janković.

vecernji.ba

OGLASI

USKORO VELIKA BICIKLISTIČKA AVANTURA BLIDINJE BIKE FESTIVAL 2022.

𝐚 𝐯𝐞𝐥𝐢𝐤𝐢𝐦 𝐳𝐚𝐝𝐨𝐯𝐨𝐥𝐣𝐬𝐭𝐯𝐨𝐦 𝐕𝐚𝐬 𝐩𝐨𝐳𝐢𝐯𝐚𝐦𝐨 𝐧𝐚 𝐜̌𝐞𝐭𝐯𝐫𝐭𝐢 𝐩𝐨 𝐫𝐞𝐝𝐮 𝐛𝐢𝐜𝐢𝐤𝐥𝐢𝐬𝐭𝐢𝐜̌𝐤𝐢 𝐟𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥 ❞𝐁𝐥𝐢𝐝𝐢𝐧𝐣𝐞 𝐁𝐈𝐊𝐄...

Kreće anketiranje u Posušju

Anketa o radnoj snazi u Posušju provodit će kontinuirano tijekom cijele godine. Anketa se provodi...

Loading