Select Page

Palmer i Eichhorst nakon susreta u Neumu: Puno je posla, ali dobro smo počeli

Palmer i Eichhorst nakon susreta u Neumu: Puno je posla, ali dobro smo počeli
Američki i europski posrednici u pregovorima o izmjenama izbornog zakona BiH u četvrtak su okončali pojedinačne susrete s predstavnicima političkih stranaka iz BiH, a razgovori su nastavljeni u Neumu i trajat će do kraja tjedna. U Neumu su i Dragan Čović te Bakir Izetbegović.

Nakon susreta u petak u Neumu s liderima bosanskohercegovačkih stranaka posebni američki izaslanik Matthew Palmer te direktorica pri Europskoj službi za vanjske poslove Angelina Eichhorst dali su izjave o tijeku razgovora.

Eichorst je poručila da je važno da se iznesu najnovije informacije, te da je danas napravljen okvirni dokument od 17 stranica:

Izuzetno je važno da vam iznesemo najnovije ažurirane informacije o svim događanjima. Iza nas je kvalitetna i dobra diskusija, ostvarena kroz razgovor subjekata koje su nam se pridružili. To je dobra prilika da čujemo različite stavove i viđenja. Nakon sinoćnjih razgovora, danas se diskusija nastavila s temom unaprjeđenja izbornog procesa. Radi se o dokumentu na 17 stranica, koji su timovi suradnika objedinili kroz različita viđenja i ideje. Ti dokumenti će dalje prolaziti stručni uvid i analizu, jako puno posla je pred nama, ali zaista imamo priliku svjedočiti zaista konstruktivnim pristupima i viđenjima svih sudionika. Jako puno posla je pred nama, jako puno tema, nadam se da ćemo imati još priliku da radimo i nadamo se uspješnom ishodu.

Zadovoljstvo je biti u Neumu, gdje su se okupile sve stranke, raditi na ovoj važnoj temi jačanja integriteta izbornog procesa. Teški su tehnički aspekti izmjena koje se tiču integriteta izbornog procesa. Diskusiji su se priključili i stručnjaci da pomognu riješiti teža tehnička pitanja. I lideri i stručnjaci okupili su se oko istog cilja, kako bi se postigao dogovor koji bi u parlamentu mogao dobiti većinu glasova. Puno je posla, ali dobro smo počeli, rekao je Palmer, javlja N1, i dodao:

Atmosfera je pozitivna. Očekujemo da će nam se sutra pridružiti članovi međuresorne grupe. Nismo zainteresirani trošiti nečije vrijeme. Da ne postoji put naprijed, odgovarajući pristup, da ne vjerujemo da je sve to moguće, ne bismo bili ovdje. To ne znači da je lako, ovo su teška pitanja.

Potom je Eichhorst istaknula: Možemo vidjeti da postoji ne samo volja za ozbiljne pomake, nego i jači osjećaj hitnosti i važnosti postizanja dogovora. Postoji taj osjećaj predanosti da institucije moraju funkcionirati i da ljudi imaju pravo na slobodne izbore. Zato smo oprezno optimistični.

(www.jabuka.tv | Foto: N1/Ivan Hrstić)

OGLASI

Loading