Select Page

Pao dogovor: Grad Mostar imat će šest izbornih jedinica i gradsku listu

Pao dogovor: Grad Mostar imat će šest izbornih jedinica i gradsku listu

Predstavnici devet političkih stranaka napravili su u četvrtak iskorak u pregovorima o rješavanju problema izbornih pravila za Grad Mostar.

Prema riječima Anela Kljake, predsjednika Gradskog odbora SBB-a koji je bio domaćin današnjeg sastanka održanog u Gradskoj vijećnici Mostara, Grad Mostar bi kao i do sada trebao imati šest izbornih jedinica i gradsku listu.

Područja izbornih jedinica ne bi se trebala mijenjati, dok će se broj vijećnika iz pojedinih jedinica odrediti na nekom od sljedećih sastanaka, kako bi se na koncu izjednačila vrijednost glasa svih birača.

Razgovarali smo o šest izbornih jedinica, rasporedu vijećnika u njima i gradskoj listi koja bi imala od 13 do 17 vijećnika. Sve političke stranke napravit će analizu ovog prijedloga za sljedeći sastanak na kojem će se nastaviti razgovarati i o ostalim otvorenim pitanjima, kazao je Kljako novinarima po završetku sastanka.

Kada je u pitanju uređenje središnje gradske zone, Kljako je dodao kako je na prošlom sastanku SBB predložio model koji se primjenjuje u Brčko distriktu, dok su na današnjem sastanku izneseni još neki prijedlozi koji će se analizirati do sljedećeg sastanka koji je najavljen za sljedeći četvrtak, 12. travnja.

O uvođenju pozicije dogradonačelnika, na čemu inzistira SDA, danas se nije razgovaralo, kazao je Kljako.

Predsjednik Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar Damir Džeba ustvrdio je kako je postignut “ozbiljan napredak” u pronalaženju rješenja, istaknuvši kako je za njegovu stranku prihvatljivo “sve ono što provodi odluku Ustavnog suda”.

Danas smo približili stavove da je to put prema šest izbornih jedinica te da rješavamo, što je presuda Ustavnog suda i rekla, a to su prava birača iz središnje zone. Načine i modele ostavili smo za sljedeći sastanak, kazao je Džeba.

(Fena)

OGLASI

Loading