Select Page

NAKON ODLUKA VLADE: Novcem od kladionica sada se teško bolesna djeca iz Federacije BiH liječe u inozemstvu

NAKON ODLUKA VLADE: Novcem od kladionica sada se teško bolesna djeca iz Federacije BiH liječe u inozemstvu

Vlada FBiH prošli tjedan donijela je odluku da se 500.000 KM od prihoda kladionica usmjeri za liječenje teško bolesne djece izvan BiH jer im nije moguće pružiti pomoć u BiH.

O tome o kakvoj je odluci riječ, kako se ovaj slučaj tretira u zemljama regije, televizija N1 je razgovarala s Nedžadom Redžepom, zamjenikom ravnatelja Zavoda zdravstvenog osiguranja FBiH. “Predviđeno je liječenje 11 oboljenja koja se ne mogu liječiti u FBiH, a četiri do šest oboljenja se odnosi na djecu. Najteža oboljenja su srčane mane, istaknuo je Redžep. “Imamo strateški cilj. Djeca su prioritet u svakom slučaju – a sredstva koja se skupe na računu, usmjeravaju se za onkološka oboljenja i srčane mane”, dodaje. Zavod za zdravstveno osiguranje FBiH nema podatke o oboljeloj djeci, samo o onima koji su aplicirali za korištenje. Brigu o podacima vode nadležne institucije, a sve što dođe – unatoč oskudnim financijama – rješava se u hodu, a prioritet imaju hitni slučajevi.

Uspješna suradnja

Izvješća o liječenju djece u inozemstvu podnose se relevantnim institucijama, troškovi se dostavljaju – a kontrole nema samo za one segmente koje financiraju neke druge organizacije, iako Zavod za zdravstveno osiguranje, po Redžepovim riječima, ima strogu unutarnju reviziju. Odlično surađuju sa Zagrebom, gdje je obavljen niz uspješnih operacija liječenja onkoloških bolesti, a Redžep smatra da ima još prostora za razmjenu iskustava. Zajednički cilj je moguće postići, a ustanovama s kojima surađuju iznimno su zadovoljni. U Srbiji sličan fond postoji dvije godine, a do sada je 269 djece poslano na liječenje u inozemstvo. Mnogo više nego u FBiH. Fond od 450.000 KM može snositi puno liječenje dvoje djece, ali ukupan broj u 2015. i 2016. je 30 do 35 slučajeva, što je financirano iz Fonda solidarnosti. Za sada se surađuje s klinikama u Tibingenu, Beču, Zagrebu i Badeu, dok sa Srbijom nema suradnje. Procedura za liječenje definirana je pravilnikom, a kreće od UKCS koji od početka liječi pacijenta. Zahtjev se potom uputi Zavodu zdravstvenog osiguranja FBiH – on razmatra slučaj te donosi odluku po kojoj se dijete šalje na liječenje.

vecernji.ba

OGLASI

Dan otvorenih vrata Frame

U subotu 8. lipnja 2024., u vremenu od 16.00 do 19.00 sati u vjeronaučnom centru, naša frama...

Loading