Select Page

Pao zagrebački GUP!

Pao zagrebački GUP!

Nakon višednevne drame oko amandmana na zagrebački GUP, u utorak se napokon glasovalo. GUP je srušen. Naime, Bandićevi zastupnici glasali su protiv HDZ-ovih amandamana, a zauzvrat su HDZ-ovci glasali protiv GUP-a.

Današnja sjednica je trebala početi u 10:30, no odmah je odgođena za 11:40 jer nije bilo kvoruma. Naime, u dvorani se nisu pojavili zastupnici vladajuće koalicije Bandića i HDZ-a. Kvoruma potom nije bilo ni u 11:40 pa je sjednica ponovno odgođena za 12:30. Kad je napokon došlo do glasanja, odbijeni su svi HDZ-ovi amandmani, nakon čega je na glasanju pao GUP, javlja N1.

Ivan Čelić, zastupnik HDZ-a u Gradskoj skupštini i Saboru rekao je da ovakav ishod glasanja o GUP-u ne znači da je HDZ otkazao poslušnost.

“Nipošto, podsjetit ću da je GUP jedan od temeljnih političkih dokumenata, neki će reći da je važniji od proračuna. Normalno je da je predsjedništvo skupštine komuniciralo s predsjednikom HDZ-a Andrejem Plenkovićem koji je naglašavao da imamo autonomiju.

Priča o političkoj stabilnosti koju naglašava premijer Plenković je konstantna, ona i dalje vrijedi. Mi ne tražimo raskid koalicije s Milanom Bandićem, on može potencirati to pitanje. Vodili smo se najboljim interesom za građane Zagreba”, rekao je Čelić i dodao kako ne smatra da će se Bandić zbog ovog osvećivati u Saboru.

“Milan Bandić je vrlo iskusan političar, ne vjerujem da bi mogao ići s ishitrenim reakcijama poput ovog što se spomenuli”.

Zamjenica gradonačelnika Olivera Majić rekla je da nisu razočarani rušenjem GUP-a i smatra da su donijeli kvalitetan dokument.

“Razočarani nismo. Svi su za razvoj grada, a sprečavaju donošenje takvog dokumenta. Vjerujemo da su naši donijeli iznimno kvalitetan dokument”, naglasila je Bandićeva zamjenica.

Tomislav Tomašević kazao je: “Igra živaca je završena. Mi smo kao oporba bili disciplinirani i stalno smo imali dovoljno ruku da srušimo GUP. HDZ-u je ovo očito bio prevelik zalogaj. Uvjeren sam da Gradu Zagrebu treba novi GUP za 21. stoljeće i novi gradonačelnik za 21. stoljeće”, rekao je Tomislav Tomašević dodajući da je ovo samo nastavak političkog kraja Milana Bandića.

Kazimir Ilijaš, zastupnik HDZ-a u Gradskoj skupštini Grada Zagreba komentirao je zašto GUP nije izglasan.

“Ono što sam cijelo vrijeme govorio, pokazali smo da smo demokratska stranka koja drži do principa, odgovornosti, pokazali smo vjerodostojnost. Ovo što nismo podržali GUP ne znači da nećemo nastaviti suradnju u smislu boljeg života u Gradu Zagrebu. Pokazali smo naš stav, smatramo da je to u koalicijama normalno, mi radimo, a oporba likuje i pravi performanse”, rekao je Ilijaš.

SDP-ov Rajko Ostojić kazao je da ćemo nakon ovoga vjerojatno na parlamentarne izbore.

“Igra živaca je završena. Mi smo kao oporba bili disciplinirani i stalno smo imali dovoljno ruku da srušimo GUP. HDZ-u je ovo očito bio prevelik zalogaj. Uvjeren sam da Gradu Zagrebu treba novi GUP za 21. stoljeće i novi gradonačelnik za 21. stoljeće”, rekao je Tomislav Tomašević dodajući da je ovo samo nastavak političkog kraja Milana Bandića.

OGLASI

Loading