Select Page

Papa boravi u Iraku: Sastao se sa šiitskim imamom, a u Uru pozvao na mir i bratstvo

Papa boravi u Iraku: Sastao se sa šiitskim imamom, a u Uru pozvao na mir i bratstvo
Papa Franjo održao je povijesni sastanak s vodećim iračkim šiitskim imamom, velikim ajatolahom Alijem al-Sistanijem u subotu, u moćnom apelu na koegzistenciju u zemlji razdiranoj sektaškim podjelama i nasiljem.

Njihov sastanak u svetom gradu Nadžafu, tijekom riskantne Franjine turneje po Iraku, prvi je njegov susret u svojstvu Pape s tako visokim šiitskim imamom.

Nakon sastanka je Sistani, jedna od najznačajnijih osoba u šiitskom islamu, pozvao svjetske religiozne čelnike da pozovu na odgovornost velike sile i da mudrost i zdravi razum prevladaju nad ratom.

Papa je također pozvao vjerske zajednice da zajednički surađuju.

On je istaknuo značaj suradnje i prijateljstva među vjerskim zajednicama kako bi, gajeći obostrano poštovanje i dijalog, mogle doprinijeti dobrobiti Iraka i regije, navodi Vatikan u priopćenju nakon sastanka, koji je trajao oko 45 minuta.

Papa Franjo (84), posjetio je većinski muslimanske zemlje među kojima su Turska, Jordan, Egipat, Bangladeš, Azerbejdžan, Ujedinjeni Arapski Emirati i palestinske teritorije, koristeći ta putovanja kako bi pozvao na međureligijski dijalog.

Vjersko i duhovno čelništvo mora imati veliku ulogu u zaustavljanju tragedije i traženju od strana, posebno velikih sila, da pokažu mudrost i zdrav razum koji bi prevladali i izbrisali jezik rata, izjavio je Sistani, navodi se u saopćenju.

Velike sile ne smiju sponzorirati vlastite sebične interese nauštrb prava naroda da živi u slobodi i dostojanstvu, kazao je on, dodajući da bi kršćani trebali živjeti sa svim Iračanima u miru i koegzistenciji.

Sastanak je održan u Sistanijevom skromnom unajmljenom domu u kome živi desetljećima, smještenom duž uske aleje u Nadžafu u blizini hrama imama Alija sa zlatnom kupolom.

Službena vatikanska fotografija prikazuje Sistanija (90) u tradicionalnoj crnoj šiitskoj odori i s turbanom kako sjedi preko puta Franje, koji je bio u svojoj bijeloj odori.

Franjo je potom krenuo ka ruševinama drevnog grada Ura u južnom Iraku, slavljenog kao rodno mjesto Abrahama, oca judaizma, kršćanstva i islama. Planirano je da on održi govor na međureligijskom skupu.

Nakon što se zrakoplovom vrati u Bagdad, planirano je da Papa održi misu u kaaldeanskoj katedrali Svetog Josipa, prenosi Reuters.

Ostaviti animozitete

Papa Franjo tražio je od vjerskih čelnika muslimana i kršćana da ostave po strani vjerske animozitete i da zajednički rade na miru i jedinstvu na međureligijskom sastanku u tradicionalnom rodnom mjestu izabranika Abrahama, oca njihovih religija.

U ovome je istina religioznosti: slavite Boga i volite svog susjeda, poručio je on skupu.

Franjo je u subotu doputovao u ruševine Ura u južnom Iraku kako bi poslao poruku međuvjerske tolerancije i bratstva tijekom prvog posjeta jednog Pape Iraku, zemlji razdiranoj vjerskim i političkim podjelama.

Papa je u službenom posjetu Iraku

Uz veličanstveni hram u blizini, Franjo je poručio vjerskim čelnicima da je ispravno što su se okupili u Uru “vraćajući se našim korijenima, izvoru Božijeg rada, rodnom mjestu naših religija“, kako bi se zajednički molili za mir kao djeca Abrahama, izabranika zajedničkog za muslimane, kršćane i Židove.

S ovog mjesta, gdje je vjera rođena, iz zemlje našeg oca Abrahama potvrdimo da je Bog milosrdan i da je najveće bogohuljenje profanirati njegovo ime mržnjom prema našoj braći i sestrama. Neprijateljstvo, ekstremizam i nasilje nisu rođeni u vjerničkom srcu: oni su izdajice religije, kazao je Franjo.

Naglasio je da nikada ne može biti mira dok Iračani gledaju na ljude drugih vjera kao na “ostale“.

Mir nikada ne traži pobjednike i gubitnike, nego braću i sestre koji se, zbog svih nerazumijevanja i rana iz prošlosti, otiskuju na putovanje od sukoba do jedinstva, izjavio je papa Franjo, prenosi AP.

(Fena)

OGLASI

Loading