Select Page

Papa danas dijeli potpuni oprost i moli za spas svijeta od pandemije koronavirusa

Papa danas dijeli potpuni oprost i moli za spas svijeta od pandemije koronavirusa

Čudotvorni križ pred kojim je Papa Franjo ovu nedjelju molio za kraj pandemije koronavirusa skinut je s oltara i prevezen na Trg Svetog Petra.

Kako javlja CNA, Papa će sutra, 27. ožujka, u 18 sati udijeliti blagoslov „urbi et Orbi” i potpuni oprost te izreći molitvu za spas svijeta od pandemije koronavirusa.

Drveni križ je iz crkve San Marcello al Corso u srijedu navečer uklonilo vatikansko osoblje, a očekuje se kako će biti privremeno postavljeno na Trgu Svetog Petra u četvrtak, izjavio je vatikanski novinar Francesco Antonio Grana.

Ovo raspelo potječe iz XV. stoljeća a stručnjaci ga smatraju najrealističnijim u Rimu. Na čudesan je način ostao neoštećen u velikom požaru i spasio grad od kuge. To raspelo, kada ga je zagrlio sveti Ivan Pavao II., obilježilo je vrhunac Dana oprosta tijekom Velikog jubileja 2000. godine.

Tradicija mu pripisuje brojna čudesa koja započinju 23. svibnja 1519. godine, kada je jedne noći požar potpuno uništio crkvu posvećenu papi Marcelu. Ujutro je cijela građevina bila u ruševinama, ali je među njima nađeno cijelo raspelo s glavnog oltara, u čijem je podnožju još uvijek gorila mala uljana lampa. Taj je prizor snažno pogodio vjernike, te neke od njih potaknuo da se svakog petka navečer okupe na molitvi. Papa Leon X. naredio je potom, 8. listopada iste godine, ponovnu gradnju crkve.

Tri godine nakon požara Rim je pogodila „velika kuga“. Narod je stoga ponio raspelo u procesiji, nadvladavajući i zabrane vlasti koje su, razumljivo, bile zabrinute zbog širenja zaraze. No križ je narod svejedno ponio rimskim ulicama prema Svetom Petru. Procesija je trajala 16 dana, od 4. do 20. kolovoza 1522. godine. Malo pomalo kako je procesija išla naprijed, zaraza je pokazivala znakove povlačenja te je svaka gradska četvrt nastojala što duže zadržati križ na svojem teritoriju. Na kraju, u trenutku povratka u crkvu kuga se potpuno povukla. Tako je od 1600. godine procesija od crkve svetog Marcela do bazilike svetoga Petra postala tradicionalna tijekom Svete godine. Spomenimo na kraju da su na poleđini križa urezana imena više papa i godine proglašenja jubileja.

grude.com

OGLASI

Loading