Select Page

Papa Franjo: I ja razmišljam što će biti poslije mene

Papa Franjo: I ja razmišljam što će biti poslije mene
I ja razmišljam što će biti poslije mene i o tome govorim, kazao je papa Franjo, koji će 17. prosinca proslaviti 84-ti rođendan, u razgovoru za talijansku agenciju Adnkronos.

Rasprave o tome tko bi mogao postati novim papom poslije Franje i hoće li taj nastaviti njegovim putom sve su učestalije. Franjo kaže kako je nedavno bio na rutinskoj provjeri zdravstvenog stanja, te da su mu liječnici kazali kako bi takve analize mogao raditi svakih pet godina, a da je on odgovorio kako je bolje analize zdravstvenog stanja provesti svake godine.

Na pitanje o kritikama koje mu upućuju, Franjo kaže kako ih sluša.

Bivši predsjednik Talijanske biskupske konferencije kardinal Camilo Ruini je nedavno kazao kako kritizirati papu ne znači biti protiv njega”.

Ovih je dana Franjo kritiziran zbog sporazuma između Vatikana i Kine, te izjave o civilnim zajednicama za homoseksualne parove, prenosi Večernji list.

Ne bih kazao istinu ako bi Vam odgovorio da ostaneš dobro poslije kritika. Nikome se ne sviđaju posebno kada su kao šamari na lice, kada te zabole ako su izrečene iz zle namjere i zločestoće. No s istim uvjerenjem kažem i da kritike mogu biti konstruktivne i onda ih prihvaćam i analiziram se i pitam se jesam li pogriješio i gdje sam pogriješio, jesam li učinio dobro ili loše, jesam li mogao učiniti bolje.

Saslušam kritike i razlučujem kako bih shvatio koje su dobronamjerne, a koje nisu. Razlučivanje je nit vodilja moga puta u svemu i o svima, kazao je Franjo i naglasio kako je potrebno pošteno informiranje da bi se mogla ispričati istina o onome što se događa unutar Crkve.

Glede korupcije i u Crkvi, Franjo kaže kako ona postoji stoljećima. Na početku svoga pontifikata otišao je Benediktu XVI. koju mu je predao kutiju punu dokumenata i kazao kako je u njoj sve i o najtežim situacijama te da je učinio što je mogao udaljivši i neke osobe, a sada je na tebi da nastaviš.

Franjo kaže kako je nastavio ono što je započeo Benedikt XVI. u raščišćavanju korupcije.

Nažalost, korupcije je bilo i stalno se ciklički kroz povijest pojavljuje. Dođe netko i očisti situaciju, a onda dođe drugi i ponovno je pokrene, kaže Franjo, koji također želi raščistiti sa svećenicima koji stavljaju novac – koji su prvi očevi Crkve pa i sveti Franjo Asiški nazivali Vražjom belegom – ispred Križa.

Jabuka. Tv

OGLASI

Loading