Select Page

Papa Franjo: Koronavirus nije opravdanje za iskorištavanje radnika

Papa Franjo: Koronavirus nije opravdanje za iskorištavanje radnika
Papa Franjo rekao je u srijedu da poslodavci moraju poštovati dostojanstvo radnika, pogotovo migranata, unatoč ekonomskim teškoćama koje je donijela kriza zbog koronavirusa.

Istina, kriza je pogodila sve, ali dostojanstvo čovjeka uvijek se mora poštovati, rekao je Franjo na svršetku opće audijencije zbog karantene održane u papinskoj knjižnici umjesto na trgu sv. Petra.

Kazao je da je 1. svibnja, na dan kada se u mnogim zemljama slave radnička prava, primio mnogobrojne poruke o teškoćama radnika.

Franjo je istaknuo da želi obraniti “sve iskorištavane radnike i pozvati sve ljude da krizu preokrenu u prigodu u kojoj se dostojanstvo osobe i dostojanstvo rada mogu ponovno vratiti u središte stvari”.

Posebno je skrenuo pozornost na iskorištavanje poljoprivrednih radnika u Italiji, od kojih su većina migranti.

Proteklih tjedana u Italiji je proveden niz uhićenja vlasnika farmi i njihovih pomoćnika koji zapošljavaju i nadziru radnike. U većini slučajeva pomoćnici su također migranti.

Prošli tjedan uhićena su trojica vlasnika farmi i gambijski migrant na temelju optužbe za iskorištavanje oko 50 poljoprivrednih radnika u južnoj regiji Apuliji.

U drugom nedavnom slučaju trojica Albanaca, koji su radili kao voditelji posla u vinariji u sjevernoj Italiji, uhićena su na temelju optužbe da su prisiljavali migrante da rade 10 sati na dan bez stanke i plaćali im za to bijedan honorar.

(Hina)

OGLASI

Loading