Select Page

Čvrsnica – hercegovački planinski biser kojemu uvijek morate prići s poštovanjem

Čvrsnica – hercegovački planinski biser kojemu uvijek morate prići s poštovanjem
Čvrsnica je zasigurno prirodni fenomen Hercegovine i na takav način bi je trebalo promatrati. Biser koji treba cijeniti i kojemu se treba neprestano diviti.

Netko je rekao da tko jednom dođe na Čvrsnicu uvijek joj se iznova vrati.

Zaista, ima tu istine, jer kada se malo bolje razmisli, tko se ovakvom ljepotom ne bi zarazio. Ono što je na poseban način krasi su kilometri netaknute prirode, impresivni pogledi i izuzetan osjećaj osobnog zadovoljstva svaki put kada njome koračate.

Nepredvidiva i u isto vrijeme surova i pitoma zaslužuje maksimalni respekt i divljenje. A to savršeno dokazuje i sljedeća činjenica. Naime, dok je u nedjelju u nižim predjelima Hercegovine sunce sijalo na ugodnoj temperaturi od 20°C Čvrsnica je još jednom pokazala svoje zube.

Prevladavali su pravi zimski uvjeti, a magla nošena jakim vjetrom zaklanjala je pogled.

Upravo ta divlja nepredvidljivost dala je posebnu čar i ukazala zašto Čvrsnici, ali i bilo kojoj drugoj planini uvijek treba prići s iznimnim poštovanjem.

Hercegovina obiluje prirodnim ljepotama. U svakom njezinom kutku krije se ogroman turistički potencijal koji nažalost još nije dovoljno iskorišten.

Jedan od tih neiskorištenih dijelova je ne samo planina s najvišim vrhom Hercegovine, već i planina koja krije najviše potencijala. Žalosno je znati da bi neki drugi od ovog raja na zemlji već odavno stvorili prepoznatljiv simbol u svijetu, a mi zapravo još nismo ni svjesni ljepote koja nas okružuje.

S oduševljenjem i zanosom promatramo i divimo se svjetskim prirodnim atrakcijama, a ne želimo malo bolje pogledati oko sebe. Kao da nas je strah da ćemo u svojoj neposrednoj blizini naći pregršt prizora koji oduzimaju dah.

Za to jednostavno nema razloga. Uživajmo što više u prirodnim ljepotama našega doma i naše Hercegovine, istražujmo je i promovirajmo na najljepši mogući način.

(Marko Lucović/www.jabuka.tv)

OGLASI

Loading