Select Page

Papa Franjo: U Europskoj uniji treba biti cijeli Balkan

Papa Franjo: U Europskoj uniji treba biti cijeli Balkan

Europa se doima umornom i starom, poput bake koja više nije ni plodna ni živahna, a velike ideje koje su nekoć inspirirale Europu danas kao da su izgubile svoju atraktivnost, kao da su zamijenjene birokratskim tehnikalijama institucija. Poručio je to papa Franjo u govoru pred zastupnicima u Europskom parlamentu u Strasbourgu, na svom drugom europskom putovanju i vjerojatno najkraćem papinskom putovanju u povijesti. U Strasbourgu, je naime, boravio samo 4 sata.

Ni riječi o Ukrajini

Na kraju govora podsjetio je da proces proširenja EU neće biti cjelovit bez ulaska svih zemalja Balkana u članstvo. Njihov ulazak u EU bio bi “odgovor na čežnje za mirom u regiji koja je uvelike propatila tijekom ratova u prošlosti”, rekao je papa Franjo. Na iznenađenje mnogih, ni u govoru u EP-u ni u drugom govoru u Vijeću Europe papa nije ni riječju spomenuo Ukrajinu i rat koji je u toj zemlji odnio tisuće života, uz prijetnju da se pretvori u puno širi sukob zapadnih zemalja i Rusije.

Iako je kritički secirao stanje Europe danas, koju mnogi zaista smatraju previše zatvorenom u institucije i udaljenom od stvarnog života građana, papa Franjo naglasio je da, kao pastir, želi uputiti poruku nade i ohrabrenja građanima Europe. Pred same europske zastupnike, među ostalima i pred njih 11 iz Hrvatske, postavio je težak zadatak: “Vi morate održati na životu demokraciju europskih naroda”. Pozvao ih je na “izgradnju Europe koja se ne okreće oko ekonomije, nego oko svetosti ljudskog bića i oko neotuđivih vrijednosti”.

– Tražim od vas da radite kako bi Europa ponovno pronašla svoju dobru dušu – rekao je papa Franjo. Naglasio je da kršćanska baština Europe ne predstavlja opasnost za svjetovnost država, već upravo suprotno: “Ona ih obogaćuje”.

Poglavar Katoličke crkve govorio je o solidarnosti među ljudima i spomenuo “usamljenost” kao jednu od najčešćih bolesti u Europi. To je usamljenost starijih koji se osjećaju odbačenima pred kraj svojih života, ali i usamljenost mladih kojima nedostaju šanse za budućnost. Spomenuo je i usamljenost siromašnih, ali i migranata koji traže sreću u Europi.

Očuvanje okoliša

– Mora postojati zajednički odgovor na pitanje migracije. Ne možemo dopustiti da Mediteran postane golemo groblje – rekao je papa Franjo.

Umjesto u papamobilu, kroz Strasbourg se vozio u obiteljskom Peugeotu, a osim posjeta dvjema institucijama, nije se nigdje drugdje zadržavao.

U govoru u EP-u, nakon kojega je ispraćen dugotrajnim pljeskom, papa Franjo je spomenuo važnost poljoprivrede i zauzeo se za očuvanje okoliša korištenjem alternativnih izvora energije. Neke od tih poruka nagnale su HSS-ovu europarlamentarku Marijanu Petir da zaključi: “Sve Papine ključne poruke ja provodim kao političarka”. Papa Franjo spomenuo je i radnike.

– Radu treba dati dostojanstvo. To znači također definirati socijalni kontekst kojem neće biti cilj da iskorištava ljude, nego će ljudima kroz posao jamčiti mogućnost da osnuju obitelj i da prehrane djecu – rekao je papa Franjo.

Krišto: Poseban je osjećaj slušati Papine poruke upućene i BiH

Članica stalnog izaslanstva Parlamenta BiH u Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe zastupnica Borjana Krišto nazočila je jučer u Strasbourgu posjetu pape Franje. Papa koji je u posjet Vijeću Europe došao na poziv glavnog tajnika Vijeća Europe Thorbjørna Jaglanda i predsjednice Parlamentarne skupštine Vijeća Europe An Braser, održao je govor u sjedištu te međunarodne institucije. U Vijeću Europe i u Europskom parlamentu govorio je o potrebi prihvaćanja imigranata, kao i o pitanjima koja se tiču problema u obitelji, vjere u Europi, te prihvaćanju balkanskih zemalja u okrilje EU-a. Poslao je poruke mira, kulture dijaloga, jednakosti, pravde… Zastupnica Krišto je predstavljala BiH na ovom, kako je istaknula, važnom događaju. Dvorana parlamentarne Skupštine VE jučer je bila prepuna. Odazvale su se sve institucije i veliki broj predstavnika. – Ovo je veliki dan za mene i iznimna čast, a poseban je osjećaj biti u prigodi slušati poruke Svetoga Oca koje upućuje europskim i svim institucijama te zemljama članicama Vijeća Europe među kojima je i BiH – kazala nam je Borjana Krišto jučer iz Strasbourga.

(V. Rupčić -vecernji.ba)

OGLASI

Loading