Select Page

Postignut dogovor oko Vlade FBiH, ministra financija predlaže HDZ BIH

Postignut dogovor oko Vlade FBiH, ministra financija predlaže HDZ BIH

Koalicijski partneri HDZ BiH, SDA i DF danas su dogovorili raspodjelu pozicija u Vladi FBiH. Prema današnjem dogovoru HDZ BiH, SDA i Demokratska fronta dobit će po pet ministarstava, dok će jedno ministarstvo biti zajedničko, odnosno imenovat će ga premijer na prijedlog HDZ-a.

“Možemo konstatirati da smo postigli dogovor o uspostavljanju izvršne vlasti u Federaciji BiH. Naredni korak je predlaganje kandidata za resore, te zakazivanje sjednice Zastupničkog doma Parlamenta FBiH kako bi se imenovala entitetska Vlada”, rekao je predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

Šest ministarstava HDZ-u

On je potvrdio da će HDZ-u pripasti šest ministarstava, s tim da je, kako je kazao, postignut kompromis u vezi Ministarstva financija na način da će on imenovati ministra, a suglasnost na to imenovanje će dati Bakir Izetbegović, zamjenik predsjednika SDA i Željko Komšić, predsjednik DF-a. – Mi smo dobili Ministarstvo financija, Ministarstvo prometa i veza , Ministarstvo zdravstva, Ministarstvo prostornog uređenja, Ministarstvo pravde i Ministarstvo kulture i sporta. S tim da ću ministra financija predložiti ja, a njih dvojica (Izetbegović i Komšić, nap.a) će dati suglasnost na tog ministra, tako da to bude zajednički kandidat kojeg ja predlažem, time smo napravili jedan kompromis i time formalno završili priču o formiranju Vlade FBiH – kazao je Čović.

Što se tiče ostalih resora u Vladi FBiH, Čoviću nije poznato kako su SDA i DF izvršili raspodjelu.

vecernji.ba

OGLASI

Loading