Select Page

Papin blagoslov „Urbi et Orbi“ u borbi protiv koronavirusa

Papin blagoslov „Urbi et Orbi“ u borbi protiv koronavirusa

Molitvena inicijativa pape Franje za prestanak pandemije koronavirusa koja se sastojala od čitanja Riječi Božje, meditacije, klanjanja Presvetom oltarskom sakramentu te blagoslova „Urbi et Orbi“ održana je u petak, 27. ožujka u predvorju bazilike Sv. Petra u Rimu.

S mjesta gdje inače predvodi Opće audijencije srijedom, Sveti Otac je pred praznim Trgom Sv. Petra, na kojemu u normalnim okolnostima bude tisuće vjernika, najprije poslušao ulomak iz Markova evanđelja u kojemu Isus stišava oluju te umiruje svoje učenike. U prigodnom nagovoru Papa je povezao taj događaj u kojemu su se nalazili apostoli s današnjim trenutkom pandemije koronavirusa u svijetu. „Oluja otkriva našu ranjivost i ostavlja otkrivenu lažnu i suvišnu sigurnost u koju smo ugradili svoje planove, projekte,  navike i prioritete. Pokazuje nam kako smo napustili ono što hrani i daje snagu našem životu i našoj zajednici“, istaknuo je Papa te je spomenuo liječnike, medicinske djelatnike, policajce, radnike u trgovinama, volontere, svećenike, redovnike i redovnice te mnoge druge koji u ovom vremenu svjedoče da se nitko sam ne spašava.

Nakon nagovora se rimski biskup u pratnji ceremonijara, nadbiskupa mons. Guida Marina, zaputio prema središnjim vratima bazilike gdje se nakratko pomolio ispred slike Salus Populi Romani koja je za ovu prigodu donijeta iz bazilike Sv. Marije Velike i čudotvornog križa iz crkve Sv. Marcela dok je zbor pjevao pjesmu Sub tuum praesidium.

Zatim je na oltaru koji je postavljen na ulaz u baziliku izložen Presveti oltarski sakrament ispred kojeg je Papa molio u dužoj šutnji. Adoracija je završena litanijama.

Prije završnog blagoslova, kao što je prethodno bilo najavljeno, nadsvećenik bazilike Sv. Petra i Papin vikar za Vatikan, kardinal Angelo Comastri navijestio je blagoslov „Urbi et Orbi“ (Gradu i svijetu) kojemu je priložen potpuni oprost. „Sveti Otac Franjo daje potpuni oprost svima onima koji primaju euharistijski blagoslov i putem radija, televizije i drugih komunikacijskih tehnologija“, poručio je kardinal Comastri.

Ova jednosatna molitva sigurno je jedinstvena u povijesti koja ne pamti da je jedan Papa molio na praznom Trgu Sv. Petra. Bila je to jedna u nizu molitvenih inicijativa Svetoga Oca od izbijanja pandemije koronavirusa budući da je prethodno hodočastio u dvije rimske crkve Svete Marije Velike i Sv. Marcela, ali je pozvao sve kršćane na zajedničku molitvu Očenaša koju je i sam predvodio u srijedu, 25. ožujka.

Pogled.ba

OGLASI

Loading