Select Page

Parkovi prirode Blidinje i Hutovo blato postali dio ”Parkova Dinarskog luka”

Parkovi prirode Blidinje i Hutovo blato postali dio ”Parkova Dinarskog luka”

U Nacionalnom parku Brijuni završila je u četvrtak treća WWF-ova međunarodna konferencija “Parkovi Dinarskog luka” na kojoj je 60 zaštićenih područja iz osam zemalja regije potpisivanjem Deklaracije postavilo temelje osnivanju buduće asocijacije “Parkovi Dinaridi” koja bi trebala biti osnovana u prosincu u Crnoj Gori.

Među parkovima koji su potpisali Deklaraciju je i devet zaštićenih područja iz Bosne i Hercegovine: nacionalni parkovi Una, Kozara i Sutjeska, parkovi prirode Blidinje i Hutovo blato te zaštićena područja Sarajevskog kantona: Bijambare, Vrelo Bosne, Skakavac i Trebević.

Zaštićena područja

“Potpisivanjem ove deklaracije dobili smo veliku platformu zaštićenih područja, ljudi koji žele surađivati u regiji. Osnivačka skupština asocijacije ‘Parkovi Dinaridi – mreža zaštićenih područja Dinarida’ održat će se u prosincu u Crnoj Gori, gdje će u početku asocijacija i imati sjedište. Dakako, u svakoj od zemalja regije bit će predstavnik njihovih parkova koji će imati mjesto u odboru asocijacije“, istaknuo je Leon Kebe, voditelj projekta Parkovi Dinarskog luka iz WWF-a te je pojasnio da je Crna Gora odabrana jer je Ministarstvo održivog razvoja i turizma izrazilo velik interes te ponudilo ured i zaposlenike, a tako će asocijacija i prilikom prijave projekata moći koristiti i sredstva iz pretpristupnih fondova EU, kao i donatorska sredstva.

WWF već tri godine provodi projekt “Parkovi Dinarskog luka” kroz koji je stvorena mreža 82 zaštićena područja iz osam zemalja regije – Albanije, BiH, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Makedonije, Slovenije i Srbije.

Ne masovni, nego održivi turizam

U sklopu tog projekta dosad su održane dvije međunarodne konferencije u Banja Luci i Budvi, a na ovogodišnjoj na Brijunima okupilo se 150 sudionika iz 13 europskih zemalja koji su razgovarali na temu održivog turizma u zaštićenim područjima. Na konferenciji je sudjelovao i predsjednik Europarc Federacije Ignace Schops. Nacionalni park Una kandidat je za dobivanje certifikata od te federacije, te se očekuje da će ovaj mjesec saznati hoće li dobiti taj prestižni certifikat.

Na konferenciji su predstavljeni i rezultati procjene dobrobiti ekosustava u parkovima koju je WWF u posljednje dvije godine proveo u 57 parkova regije. Istaknuto je kako su najveći ekonomski iskoristivi resursi u parkovima turizam, komercijalna upotreba vode, šume i zaposlenje. Rečeno je i kako je u regiji 16 zaštićenih područja u kojima su punionice vode, ali one ništa od prihoda ne vraćaju u park čiju kvalitetnu vodu koriste. Također, u 18 parkova su hidroelektrane. WWF je zaključio kako je voda značajan resurs u regiji koji se mora održivo koristiti. Turizam je prepoznat kao glavni izvor prihoda, ali treba paziti da ne bude masovni, nego treba biti održiv.

Treća WWF-ova međunarodna konferencija “Parkovi Dinarskog luka” završila je studijskim putovanjem u Motovunsku šumu gdje su sudionici upoznati sa sustavom upravljanja zaštićenim područjima u Hrvatskoj, priopćio je WWF.

Blidinje.net/bljesak.info

OGLASI

USKORO VELIKA BICIKLISTIČKA AVANTURA BLIDINJE BIKE FESTIVAL 2022.

𝐚 𝐯𝐞𝐥𝐢𝐤𝐢𝐦 𝐳𝐚𝐝𝐨𝐯𝐨𝐥𝐣𝐬𝐭𝐯𝐨𝐦 𝐕𝐚𝐬 𝐩𝐨𝐳𝐢𝐯𝐚𝐦𝐨 𝐧𝐚 𝐜̌𝐞𝐭𝐯𝐫𝐭𝐢 𝐩𝐨 𝐫𝐞𝐝𝐮 𝐛𝐢𝐜𝐢𝐤𝐥𝐢𝐬𝐭𝐢𝐜̌𝐤𝐢 𝐟𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥 ❞𝐁𝐥𝐢𝐝𝐢𝐧𝐣𝐞 𝐁𝐈𝐊𝐄...

Kreće anketiranje u Posušju

Anketa o radnoj snazi u Posušju provodit će kontinuirano tijekom cijele godine. Anketa se provodi...

Loading