Select Page

PASTIRI NA BLIDINJU: Čuvam ovce i zarađujem novce, posao pastira na Blidinju

PASTIRI NA BLIDINJU: Čuvam ovce i zarađujem novce, posao pastira na Blidinju

Čuvam ovce i zarađujem novce, posao pastira na Blidinju

Sveopća recesija i teško gospodarsko stanje u BiH čini se ne popušta a nažalost nema niti nekih jasnih i vidljivih naznaka da će se stvari uskoro promijeniti na bolje.

Odličan posao

Ljudi se snalaze na sve načine kako znaju i umiju kako bi osigurali egzistenciju sebi i svojim obiteljima. Ekipa ABCportala je na Blidinju srela i upoznala Naila, momka iz Travnika koji svoj kruh zarađuje čuvajući stado od 800 ovaca na pašnjacima oko jezera. Nail nam je rekao da je posao pastira odličan posao puno bolji i lakši od rada u šumi, međutim postoji odgovornost kao i u svakom drugom poslu. Na Blidinju ima dosta vukova koji vrebaju na stada pa treba biti dosta oprezan. U poslu mu pomaže nekoliko pasa ovčara koji su poslušni i pažljivi pa mu je lakše kontrolirati stado i njegovo kretanje.

Čuvam ovce i zarađujem novce, posao pastira na Blidinju

Redovita isplata

Na Blidinjskom području trenutno, po njegovim riječima, na ispaši borave još dva ovakva stada i broj se iz godine u godinu smanjuje, što se tiče njegovog Travnika i Vlašića ovaca je puno više ali i pastira također, pa je Nail došao u Hercegovinu potražiti pastirski posao. Gazda (iz Čitluka) ga redovno isplaćuje po dogovoru i sve funkcionira u najboljem redu, rekao nam je Nail na kraju razgovora.

ABCporta.info/FOTO Ivan RAMIĆ

OGLASI

Loading