Select Page

PETROV S KARDINALOM PULJIĆEM: Žalosna je situacija u kakvoj je danas Hrvatski narod u BiH

PETROV S KARDINALOM PULJIĆEM: Žalosna je situacija u kakvoj je danas Hrvatski narod u BiH

Predsjednik Sabora Republike Hrvatske Božo Petrov kazao je danas nakon susreta s vrhbosanskim nadbiskupom kardinalom Vinkom Puljićem da su Hrvati, koji su živjeli i žive u Sarajevu, dali svoj pečat ovom gradu sudjelujući u oblikovanju kako društvenog tako i kulturnog, znanstvenog i vjerskog života, „pokazali su da poštuju ovaj grad i njegovu dušu i njegovu povijest“.

– Ali, žalosna je situacija u kakvoj je danas Hrvatski narod u BiH, pogotovu zato što ih je svake godine sve manje i manje, i nadam se da će se taj trend promijeniti. Zato s poštovanjem gledamo pastoralni rad Katoličke crkve na ovim prostorima – kazao je Petrov.

Izrazio je uvjerenje, a nakon svih današnjih razgovora, da je svima u interesu puno jača BiH, partnerski i dobrosusjedski odnosi Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine, europski put, te da će se iznaći rješenje koji će ponuditi politički predstavnici sva tri konstitutivna naroda, poštivati ravnopravnost svih naroda i „da će to omogućiti i mirno rješenje, stabilizaciju i sigurnost cijele regije“.

Jer, naglasio je on, sigurnost i stabilizacija same BiH i situacija u njoj reflektira se na cijelu jugoistočnu Europu i „ja vjerujem da je to svima nama u interesu i to je glavni razlog zbog čega smo tu“.

Dodao je da, osim toga, tu i da ponude, prijateljsku, tehničku i svaku moguću pomoć, da kao partneri pomognu BiH kroz onaj put koji je čeka a koji je i Hrvatska prošla prilikom euroatlantskih integracija.

– Drago mi je bilo vidjeti danas i buduće partnere, jer danas sve izjave tijekom sastanaka išle su u tom smjeru – kazao je Petrov.

Govoreći o najavljenoj sjednici dviju vlada vijeća ministara BiH i Hrvatske na kojoj će razgovarati o otvorenim pitanjima, Petrov je pojasnio da se pravi „katalog otvorenih pitanja“, a to je sve ono što je do danas bilo nerazjašnjeno između ove dvije zemlje.

Izrazio je uvjerenje da će katalog biti gotov prije zajedničke sjednice, te podsjetio da je i predsjednik Hrvatske Andrej Plenković najavio rad na zajedničkoj budućoj sjednici, te da će ona biti konstruktivna i da će polučiti dobre rezultate.

Neka otvorena pitanja, rekao je, prije su možda bila problematična, ali da danas, kako vrijeme prolazi, se racionalnije i ‘trezvenije’, drugačije sagledavaju, s puno manje afekta, i „zato vjerujem da je konačno sazrelo vrijeme da se ta neka pitanja razriješe i zaključe“.

Odgovarajući na pitanje novinara da prokomentira izbore u Stocu, koji će biti održani 19. veljače, te da su Bošnjaci najavili bojkot, Petrov je kazao da „ne bih volio da se na bilo kakav način provodi bojkot, bio sam na terenu, da se ne bi dogodile nepravilnosti i moramo poštivati odluke institucija“.

– Pozvao bih građane Stoca da izađu na izbore, da ne bojkotiraju i da izaberu vlast u tom gradi, i u drugim mjestima, da se kvalitetno vode sve lokalne samouprave – kazao je on i dodao da ne bi volio da Bošnjaci dođu u situaciju da nemaju za koga glasaovati i da provode bojkot.

Kardinal Puljić je kazao da je s predsjednikom Sabora razmijenio informacije o životu katolika, Hrvata u BiH, „statistički i perspektivno strateški, jer je jako važno da Hrvatska država koja je potpisnica Daytona i koja u svom ustavu ima upravo tu obvezu sa susjedima voditi brigu o svojim Hrvatima, stoga se mi osjećamo poduprti u našem radu i opstanku“.

Iznio je podatak da je prije rata u BiH bilo 820.000 katolika, a sada ih je 450.000, te da je najteže stanje je u Banjolučkoj biskupiji i Sarajevskoj nadbiskupiji. U Sarajevskoj nadbiskupiji je prije rata bilo 528.000 katolika, a sada ih, kako tvrdi, nema ni 200.000.

– U posljednje vrijeme sve više mladi odlaze i to je problem. Stari ostaju, te je pitanje kako zbrinjavati te stare, posebno na području RS, ali i u drugim dijelovima u kojima se povratak nije dogodio kako je predviđeno. Sada su ostali stari i treba ih zbrinjavati – zaključio je kardinal Puljić.

Predsjednik Sabora Republike Hrvatske Božo Petrov će se nakon susreta s vrhbosanskim nadbiskupom kardinalom Vinkom Puljićem, posjetiti i HNK Napredak.

veecrnji.ba

OGLASI

Loading