Select Page

POZADINA DIPLOMATSKIH PORUKA ZAGREBA I VATIKANA: Papa spašava Hrvate u BiH

POZADINA DIPLOMATSKIH PORUKA ZAGREBA I VATIKANA: Papa spašava Hrvate u BiH

Sveta Stolica mobilizirala je svoju diplomaciju kako bi potaknula rješavanje političkih i ekonomskih problema Hrvata katolika u BiH kojima, stiješnjenima između teško zavađenih politika separatizma Banje Luke i unitarizma Sarajeva, prijeti nestanak. Nasuprot tim nacionalnim strategijama koje zemlju gotovo guraju u novi konflikt s teško predvidivim posljedicama, Vatikan zagovara plan stabilizacije zemlje i mogućeg suživota.

Tri su fronte na kojima djeluje Sveta Stolica. Prije svega, potiče zemlje Europske unije da se u BiH pokrenu odgovarajuće institucionalne reforme, osobito oko izmjene izbornog zakona, kako bi Hrvati mogli birati svoje političke predstavnike u vlasti, što sada nije slučaj. Nedavno je i aktualni saborski zastupnik Božo Ljubić dobio presudu u svoju korist pred Ustavnim sudom BiH na apelaciju koju je podnio kao predsjedavajući Zastupničkog doma Parlamenta BiH zbog po Hrvate diskriminirajućih odredbi izbora izaslanika u gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda koji ima ključnu ulogu pri uspostavi vlasti u toj zemlji. Iako stalno obećavaju da će izmijeniti prijeporne odredbe, bošnjačke stranke odbijaju dogovor da Hrvati autonomno biraju svoje predstavnike. 


Identičan stav o BiH

Ministar vanjskih poslova Hrvatske Davor Ivo Stier ističe da je pozicija Svete Stolice i Hrvatske oko BiH gotovo identična. – Zajednički je interes da BiH bude stabilna država gdje će Hrvati, Srbi i Bošnjaci biti doista ravnopravni. Mi kao prvi susjed najsnažnije smo zainteresirani za to. Pred BiH je reforma izbornog zakona. To je ključni reformski potez koji je iznimno važan za položaj Hrvata u BiH, ali i za cijelu zemlju – rekao je ministar Stier za Večernjak govoreći o susretima s ključnim ljudima Svete Stolice.

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH…

OGLASI

Loading