Select Page

Piletina iz BiH može se izvoziti na područje EU, ali proizvođači oprezni

Piletina iz BiH može se izvoziti na područje EU, ali proizvođači oprezni

Početkom ove godine Europska komisija stavila je Bosnu i Hercegovinu na popis zemalja kojima je odobren izvoz pilećeg mesa u Europsku uniju, ali do sada on nije bio moguć.

Međutim, kako se doznaje od domaćih proizvođača, od danas tvrtke iz BiH službeno mogu krenuti s izvozom u zemlje EU. Odavno su naše tvrtke spremne za izvoz, ali se neće zalijetati i krenuti odmah, prenosi Indikator.ba.

Pregovaramo s kupcima već neko vrijeme, riječ je uglavnom o kupcima iz Hrvatske jer nam je to najbliže tržište, međutim, sačekat ćemo barem do lipnja kada ćemo krenuti s manjim količinama jer ne znamo kakav ćemo tretman imati na granici, kakva će situacija biti. Zbog toga ćemo ići polako da se upoznamo s procedurama, sa svim što nalaže taj izvoz, a ukoliko te male količine prođu kako treba, onda ćemo uskoro krenuti i s većim. Za sada ćemo biti oprezni, poručio je Maid Jabandžić, direktor tvrtke Madi iz Tešnja, te dodao da kad su već čekali 18 mjeseci, mogu još i 20-ak dana, piše Oslobođenje.

I u Akova grupaciji su oprezni te još nisu odlučili kada će krenuti s izvozom. Za sada su fokusirani na domaće tržište te na izvoz u zemlje regije

Znamo da je prije bilo problema s izvozom mlijeka i krumpira, da su zaustavljani na granici, što je prilično osjetljiva stvar, pa ne želimo da se takvo nešto dogodi i nama s piletinom. Dakle, prvo ćemo vidjeti kako će se ponašati, pa ćemo onda donijeti odluku o tome kada i mi idemo u EU, kazao je Nedžad Biberović, menadžer izvoza Akova grupacije.

Ono što je sigurno jeste da će zemlje regije ostati glavna tržišta, pored onog domaćeg, za pileće meso iz BiH, a Jabandžić smatra da koliko god da je dobra situacija s izvozom u te zemlje, ona bi mogla biti i bolja.

Mi ćemo sada pokušati više izvoziti na srbijansko tržište, pa možda preko njih da idemo i u neke druge zemlje, istaknuo je Jabandžić te dodao da je većina piletine koja se jede u našoj zemlji domaćeg porijekla.

(www.jabuka.tv)

OGLASI

Loading