Select Page

Planinarski savez Herceg-Bosne na šokantan način uputio apel za očuvanje Hajdučkih vrata

Planinarski savez Herceg-Bosne na šokantan način uputio apel za očuvanje Hajdučkih vrata
Planinarski savez Herceg-Bosne na šokantan je način uputio apel planinarima za očuvanje Hajdučkih vrata.

Naime, na svojoj službenoj web stranici objavili su članak pod naslovom Srušila se Hajdučka vrata te su na početku teksta napisali da jednog od najljepših simbola Parka prirode Blidinje više nema. Uz to su priložili i photoshopiranu fotografiju navodno srušenih Hajdučkih vrata.

Karakteristični prsten u stijeni na istočnom dijelu Čvrsnice urušio se zbog neodgovornog ponašanja pojedinaca koji su se, valjda u želji za što ljepšom fotografijom, penjali po gornjem rubu prstena i tako uništili krhke stijene od kojih je sačinjen, navode iz PS Herceg-Bosne te dodaju upozorenje da bi Ovako bi mogla zvučati vijest iz bliske budućnosti ukoliko se nastavi ovakvo neodgovorno ponašanje samozvanih planinara i takozvanih ljubitelja prirode.

Legenda kaže da su se na ovom mjestu odmetnuti momci proglašavali hajducima i zavjetovali da će čuvati družinu i biti njen uzoran član u borbi protiv osmanskog carstva. Vjerovalo se da im, kada jednom prođu kroz Hajdučka vrata, ni metak više ništa ne može.

Navodno se i jedna od trilogija Gospodar prstenova trebala snimati na ovoj lokaciji ali se to nije dogodilo zbog nepristupačnog terena. Zbog svoje estetske i ambijentalne vrijednosti, Hajdučka vrata su 1985. godine zaštićena kao prirodni spomenik u Bosni i Hercegovini, navodi se na stranici Saveza.

Još jednom u ime svih društava, članica Planinarskog Saveza Herceg-Bosne i svih njihovih planinara, apeliramo na sve koji prilaze Hajdučkim vratima da to čine na način da ne nastanu dodatna oštećenja prstena, ali i da ne ugrožavaju ni svoju sigurnost i sigurnost drugih planinara, stoji u dramatičnom apelu Planinarskog saveza Herceg-Bosne.

(www.jabuka.tv | Foto: Planinarski savez Herceg-Bosne)

OGLASI

Loading