Select Page

Plenković: Hrvatska je kontinuirano podržavala BiH na europskom putu

Plenković: Hrvatska je kontinuirano podržavala BiH na europskom putu
Čelnici država članica potvrdili su na svom summitu u Bruxellesu kandidatski status za Bosnu i Hercegovinu.

Šefovi država ili vlada država članica EU-a potvrdili su u četvrtak bez rasprave preporuku koju su prije dva dana usuglasili ministri za europske poslove da se Bosni i Hercegovini odobri status zemlje kandidatkinje za članstvo u Europskoj uniji.

Nakon što je BiH dobila status kandidata izjavu u Bruxellesu dao je hrvatski premijer Andrej Plenković.

Europsko vijeće je dodijelilo status kandidata BiH. Nakon više od 6,5 godina od trenutka podnošenja zahtjeva za članstvo Hrvatska je kontinuirano podržavala BiH na njenom europskom putu. Drago mi je da je danas s današnjim sastankom Europskog vijeća koincidirao sastanak političkih stranaka u BiH gdje je postignut dogovor na državnoj razini. To upućuje na jasan zaključak da je situacija nakon ovih izbora znatno drugačija neko prije 4 godine. Takva funkcionalnost i ambicija za reformom omogućit će BiH da brže napreduje prema EU-u. Hrvatska će, kao što sam to puno puta rekao, kao prijateljska, susjedna zemlja, iskreno pomoći na tom putu, naglasio je Plenković.

Dodao je kako se na Europskom vijeću razgovaralo o Ukrajini i kako joj pomoći na različite načine, uključujući i EU vojnu misiju pomoći Ukrajini koja se nalazi u zaključcima i oko koje postoji široki konsenzus, izvijestio je premijer.

Rekao je kako se razgovaralo i o energetici o čemu su se također usvojili zaključci. Najavio je i da će ministri energetike ponovno doći u Bruxelles u ponedjeljak te kako imaju zadaću dogovoriti mehanizme ograničavanja cijena plina čime bi se utjecalo na ukupnu ekonomsku situaciju u Europi.

Na novinarsko pitanje je li bio pod pritiscima da blokira davanje statusa kandidata Ukrajini ako ga ne dobije BiH premijer Plenković je kazao kako nije bio ni pod kakvim pritiskom.

Mi donosimo svoje odluke koje su uvijek principijelne. Nije dolazilo u obzir da mi blokiramo davanje statusa kandidata Ukrajini, Moldaviji ili kondicioniranog statusa kandidata Gruziji. Naprotiv, zahvaljujući Hrvatskoj i našoj intervenciji tadašnji izričaj paragrafa koji se odnosio na BiH je omogućio da Komisija izađe s onako pozitivnim izvješćem i da se danas ova odluka donese, rekao je.

(www.jabuka.tv)

OGLASI

Lager traži 100 radnika

Tvrtka LAGER D.O.O. Posušje sa sjedištem u Posušju, Vukovarska 47, zbog povećanog obujma...

Loading