Select Page

Plenković u Mostaru: Radit ćemo na osnaživanju ravnopravnosti Hrvata u BiH

Plenković u Mostaru: Radit ćemo na osnaživanju ravnopravnosti Hrvata u BiH
Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović i predsjednik HDZ-a Hrvatske Andrej Plenković sastali su se u Mostaru povodom 30. godišnjice od osnivanja HDZ-a, poručivši da se zalažu za osnaživanje položaja Hrvata u Bosni i Hercegovini.

Čović je obećao da će se odužiti Plenkoviću za nesebičnu podršku na europskom putu izlaskom na izbore za Sabor Republike Hrvatske, budući da je Hrvatima u Bosni i Hercegovini omogućeno kao dijaspori glasati na izborima u Hrvatskoj.

Od Hrvatske dobivamo nesebičnu potporu na europskom putu… Euroatlantski put jedina je perspektiva za Hrvate u BiH i ne bi se odvijao ovakvom dinamikom da nismo dobivali takvu potporu, kazao je Čović.

Poručio je kako će se u kampanji za Sabor Republike Hrvatske odužiti, uz ostalo i tako što će izaći na izbore.

Čović je, odgovarajući na novinarska pitanja, istaknuo kako je nezadovoljan kada je riječ o izboru članova SIP-a.

Pokušavamo stvoriti ambijent da se organiziraju izbori i mislim da smo na dobrom putu, istakao je Čović.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je da daje snažnu podršku Bosni i Hercegovini na putu prema Europskoj uniji.

institucionalnom pogledu smo ojačali sve oblike suradnje. Posebno mi je drago da ured u našem mandatu udvostručio sredstva za projekte u BiH, rekao je Plenković.

Napominje kako u 2020. godini Hrvatska predsjedava Vijećem EU i kako je predsjedavanje na svojevrstan način otežano zbog pandemije koronavirusa.

Bio sam na posljednjem Europskom vijeću sredinom veljače. Sastanci se održavaju putem videokonferencija, istaknuo je Plenković.

Poručio je kako je položaj Hrvata u BiH trajna obveza i trajna politika Hrvatske, na način da se osigura konstitutivnost i da se službenici biraju legitimno.

Uskoro će EK izaći s potporama za sve države jugoistočne Europe pa i za BiH. Naša je politika da se osigura ravnopravnost Hrvata i da oni budu legitimno zastupljeni u svim institucijama zemlje, i mi ćemo raditi na dijalogu. Određene poteškoće koje postoje treba riješiti tako da se nastavi funkcioniranje BiH, kazao je Plenković.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, poručio je kako nikada politika Hrvatske nije bila da se miješa u dnevnu politiku BiH.

Pitanje migrantske krize i balkanske rute mora se riješiti na grčko-turskoj granici, kazao je Plenković, adresiravši odgovornost za migrantsku krizu na lijevu opciju koja je bila na vlasti u Grčkoj.

Jabuka.tv

OGLASI

USKORO VELIKA BICIKLISTIČKA AVANTURA BLIDINJE BIKE FESTIVAL 2022.

𝐚 𝐯𝐞𝐥𝐢𝐤𝐢𝐦 𝐳𝐚𝐝𝐨𝐯𝐨𝐥𝐣𝐬𝐭𝐯𝐨𝐦 𝐕𝐚𝐬 𝐩𝐨𝐳𝐢𝐯𝐚𝐦𝐨 𝐧𝐚 𝐜̌𝐞𝐭𝐯𝐫𝐭𝐢 𝐩𝐨 𝐫𝐞𝐝𝐮 𝐛𝐢𝐜𝐢𝐤𝐥𝐢𝐬𝐭𝐢𝐜̌𝐤𝐢 𝐟𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥 ❞𝐁𝐥𝐢𝐝𝐢𝐧𝐣𝐞 𝐁𝐈𝐊𝐄...

Kreće anketiranje u Posušju

Anketa o radnoj snazi u Posušju provodit će kontinuirano tijekom cijele godine. Anketa se provodi...

Loading