Select Page

Odbor za vanjske poslove Europskog parlamenta podržao federalizaciju BiH

Odbor za vanjske poslove Europskog parlamenta podržao federalizaciju BiH

Na današnjoj sjednici Odbora za vanjske poslove Europskog parlamenta održana je rasprava o Izvješću Europske komisije o napretku Bosne i Hercegovine za 2016. godinu.

Zastupnici su u raspravi podržali napredak Bosne i Hercegovine na putu ka članstvu u Europskoj uniji te pozvali na daljnji napredak u provođenju institucionalnih reformi, reformi na području vladavine prava i borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije.

Naglašena je potreba za provođenjem presuda Europskog suda za ljudska prava te briga o ravnopravnosti svih konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini kao i potreba za legitimnim političkim zastupanjem građana, priopćeno je iz Europske pučke stranke.

U raspravi je sudjelovala i zastupnica Željena Zovko koja u svom u obraćanju pozdravila Izvješće zastupnika Prede te rezolucije Europskog parlamenta koje su usvojene 2014. i 2015. godine koje govore o načelu federalizacije kao jedinom putu kojim bi se poštivala konstitutivna arhitektura BiH.

– 25 godina nakon rata trebali bi izvući pouke o Bosni i Hercegovini te ponuditi praktična rješenja, a ne tražiti ona koja nije moguće implementirati. Konstitutivni narodi postoje i to se treba poštivati. Kada BiH postane članica Europske unije moći ćemo razgovarati o nekim drugim željama – kazala je Zovko.

Glasovanje o Izvješću o napretku Bosne i Hercegovine na rasporedu je Odbora za vanjske poslove sutra u 16 sati.

Dnevnik.ba

OGLASI

Dan otvorenih vrata Frame

U subotu 8. lipnja 2024., u vremenu od 16.00 do 19.00 sati u vjeronaučnom centru, naša frama...

Loading