Select Page

Plenković: Veliko postignuće Dubravke Šuice i Hrvatske

Plenković: Veliko postignuće Dubravke Šuice i Hrvatske

Hrvatska kandidatkinja za potpredsjednicu Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica dobila je u Bruxellesu većinsku potporu političkih koordinatora u odborima koji su je sinoć saslušavali. Glasovanje za novi sastav Komisije očekuje se 23. ovoga mjeseca.

Premijer Andrej Plenković u Banskim dvorima održao je konferenciju za novinare o uspjehu Dubravke Šuice.

– Vidjeli ste jučer saslušanje na Odboru za ustavna pitanja, Vlada je predložila Šuicu, koja je tri puta bila izravno izabrana u Europski parlament, kao kandidatkinju za članicu Europske komisije iz Hrvatske u dogovoru s budućom predsjednicom EK Ursulom von der Leyen koja je Šuici definirala portfelj o demokraciji i demografiji. Očekujemo da će Komisija u svom radu, a osobito Dubravka Šuica, zadužena za te dvije važne aktivnosti, napraviti iskorake koji će pomoći državama članicama da rješavaju pitanje demografske revitalizacije, rekao je Plenković.

Istaknuo je da je demografija prvi puta u opisu posla jedne povjerenice u povijesti europskog projekta.

– Ta je tema za nas posebno važna zbog negativnog prirodnog priraštaja Hrvatske, rekao je premijer, dodajući da od tog velikog problema nisu imune ni brojne druge članice Unije.

Plenković je naglasio kako je Šuica ujedno potpredsjednica Europske komisije, jedna od osam potpredsjednika EK.

– Za Hrvatsku koja je najmlađa članica EU-a nakon samo 6 godina i 3 mjeseca članstva smatram da je to sjajan uspjeh. Na taj način smo osnažili položaj Hrvatske u EU i utjecaj koji imamo u institucijama Unije, ocijenio je šef vlade.

Plenković je čestitao Dubravki Šuici na velikom postignuću rekavši kako je jučer pokazala visoki stupanj informiranosti o problematici kojom će se baviti.

– U svoje osobno ime i u ime Vlade iskreno čestitam jer je to zaista veliko postignuće, dodao je premijer.

Na pitanje novinara je li bilo potrebe da napadne GONG s obzirom na to da je pitanje vezano za njezinu imovinsku karticu zanimalo i neke zastupnike na saslušanju, premijer je rekao da je indikativno da kada je bila kandidat za izbore za Europski parlament 2013. 2014. i 2019. nitko nije otvarao to pitanje.

– U čemu je razlika? Zašto bi mogla biti zastupnica, a ne bi mogla biti povjerenica? Gdje je razlika? Razlika je u političkoj želji da se njoj baš sada, u ovom trenutku, pa onda i Hrvatskoj, napravi nekakvo kao otvoreno pitanje, a otvorenog pitanja nema, rekao je premijer.

Dodao je da je za zastupnika koji je postavio to pitanje prvi put čuo jučer i da on sigurno nije relevantan i utjecajan jer pripada skupini onih koji ne pripadaju nikome.

– To je težina zastupnika koji ju je to pitao, rekao je Plenković.

Hrt.hr

OGLASI

Loading