Select Page

Zvonko Milas: Stvaramo uvjete za ostanak Hrvata u BiH

Zvonko Milas: Stvaramo uvjete za ostanak Hrvata u BiH

Središnji državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske svake godine odobri desetke milijuna kuna za projekte koje predlažu Hrvati koji žive izvan domovine.

Velik dio toga novca bude raspoređen u BiH, čime Republika Hrvatska izravno potiče ostanak Hrvata u Bosni i Hercegovini, poboljšanju stanja u toj državi i izgradnji suživota. Dio tih sredstava dobio je i Studentski centar Sveučilišta u Mostaru. Kroz posljednjih sedam godina odobrena su četiri projekta za tu ustanovu ukupne vrijednosti 231.000 kuna (oko 58.000 KM), piše Večernji list BiH.

Prvi projekt realiziran je još 2012. godine kada je Hrvatska pomogla s 50.000 kuna (oko 12.500 KM) idejni i izvedbeni projekt izgradnje trećeg paviljona Studentskog centra. Zahvaljujući toj potpori, u rad je pušten iste godine moderni sustav korištenja toplinske energije preko solarnih kolektora.

– Mi smo bili prvi poslovni subjekt koji je postavio ovaj sustav na ovim prostorima i od njega i danas imamo koristi. Ponosni smo na činjenicu da i danas možemo reći kako se osjete pozitivni pomaci tih projekata i nadam se kako ćemo i u budućnosti zajedno raditi na sličnim idejama – kazala je glasnogovornica Studentskog centra Anita Glibić. Sa svim ovim aktivnostima upoznat je i Zvonko Milas, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, koji je rekao kako je ponosan na suradnju sa Studentskim centrom u Mostaru.

Rad i kvaliteta

– Svojim projektima, radom i kvalitetom djelovanja, Studentski centar u Mostaru i Sportska udruga studenata Studentskog centra Mostar mogu biti primjer kako treba i kako se mogu, unatoč često otežanim okolnostima, postizati vrhunski rezultati. Izazovi vremena i okružja u kojem djeluju nisu jednostavni. No, ono što nas sve skupa veseli jest da im to nije razlog za nečinjenje, odustajanje…

Upravo suprotno. Entuzijazmom, inovativnošću, upornošću te predanim radom nastoje pomicati uvriježene, zacrtane granice pokazujući tako da ništa nije nemoguće kada se nešto istinski želi. Ti mladi ljudi, uspješni studenti i sportaši iz svih dijelova BiH, od Banje Luke, Brčkog, Orašja, Viteza, do Ravnog, nadahnuće su za svoje vršnjake. Dajući najbolje od sebe, bilo da uče i polažu ispite, bilo da igraju za svoj sportski klub, pokazuju kako se voli svoja domovina.

I to je ono što zavrjeđuje ne samo našu financijsku potporu već i naše duboko poštovanje. Stoga smo ponosni što smo mogli biti dio mozaika ljepše i bolje stvarnosti koju stvaraju za sebe i druge ne samo u Mostaru, Bosni i Hercegovini već i šire – rekao je Milas.

Dodao je kako se kroz ovakve projekte izravno ulaže u ljude, što je najveća vrijednost suradnje sa Studentskim centrom u Mostaru.

– Pružajući potporu ovakvim i sličnim projektima mi, prije svega, ulažemo u ljude koji su, kako smo zorno svjedočili protekle godine, najvrjedniji resurs svake zemlje. Sve ono što su, primjerice, Ivan Kvesić, Marin Čilić u sportu, Hrvati Bosne i Hercegovine mogu biti i jesu u znanosti, gospodarstvu, kulturi. Koliko god smo sretni što osvajaju zlata za Hrvatsku, u suradnji sa svim ključnim akterima u Bosni i Hercegovini, nastojimo stvarati temelje i uvjete da mladi ljudi, prije svega Hrvati ostaju živjeti, stvarati i pobjeđivati u svojoj domovini Bosni i Hercegovini – zaključio je Zvonko Milas.

Vecernji.ba

OGLASI

Loading