Select Page

Plinovod Zagvozd – Posušje – Travnik s odvojkom za Mostar koštat će 100 milijuna eura

Plinovod Zagvozd – Posušje – Travnik s odvojkom za Mostar koštat će 100 milijuna eura

Izgradnja plinovoda Zagvozd–Posušje–Novi Travnik/Travnik, sa odvojkom za Mostar, uključujući i eksproprijaciju zemljišta, trebala bi koštati 100 milijuna eura, odnosno oko 200 milijuna maraka, kazao je za Faktor direktor BH Gasa Jasmin Salkić.

BH Gas je objavio informaciju kako je okončan postupak sveobuhvatne analize troškova i koristi (CBA) izgradnje ovog plinovoda, te da sada slijedi izrada idejnog projekta i studije utjecaja na okoliš.

– Izrada ova dva dokumenta bi trebala koštati oko 250.000 eura, ili blizu pola milijuna maraka. Novac je osigurao USAID, a projekat će biti realiziran putem Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), po čijim će se procedurama izabrati konzultant koji će izraditi ove dokumente. Trenutno se ovaj projektni zadatak nalazi na ocjenjivanju u EBRD-u i kada oni daju suglasnost bit će raspisan tender za izbor konzultanta za izradu ovih dokumenata. Mislim da bi posao na njihovoj izradi trebao biti završen za oko godinu dana – pojasnio je Salkić.

Nakon toga bi se, prema njegovim riječima, trebalo krenuti u realizaciju izgradnje ovog plinovoda, što podrazumijeva dobijanje urbanističkih dozvola, raspisivanje tendera i izbor izvođača radova, eksproprijacija zemljišta, a nakon toga i sama izgradnja.

– Potrebnih 100 milijuna eura namjeravamo osigurati putem EBRD-a, koja je već iskazala spremnost da financira ovaj projekat. Od spomenutog iznosa 70 milijuna eura, odnosno oko 140 milijuna KM bit će iskorišteno za gradnju glavnog voda od Zagvozda do Travnika, a 30 milijuna eura, ili blizu 60 milijuna maraka bi trebao koštati odvojak prema Mostaru. Ukupna dužina plinovoda trebala bi biti 160 kilometara, od čega bi 114 kilometara trebao biti dug glavni vod, a 46 kilometara odvojak prema Mostaru – dodao je Salkić.

Ovaj plinovod bi trebao predstavljati alternativni izvor snabdijevanja plinom za FBiH. On bi kod Zagvozda trebao biti spojen na plinovod u Hrvatskoj, kojim se isporučuje ovaj energent iz skladišta na ostrvu Krk, izvijestio je Faktor.

OGLASI

Loading