Select Page

Počela isplata mirovina u FBiH, dogodine moguće povećanje

Počela isplata mirovina u FBiH, dogodine moguće povećanje
Isplata travanjskih mirovina za 425.390 umirovljenika u Federaciji BiH počela je u srijedu.

Podaci Federalnog zavoda MIO pokazuju da je za isplatu travanjskih mirovina ukupno potrebno oko 195 milijuna KM, te da visina najniže mirovine iznosi 382,18 KM, zajamčene 478,91 KM, a najviše 2.174,48 KM.

Podsjetimo da se shodno Zakonom o MIO isplata mirovina vrši preko Jedinstvenog računa trezora Federacije BiH od početka prošle godine i u vrhu je isplatnih prioriteta. Zahvaljujući reformi mirovinskog sustava, koju je provela Federalna vlada, redovna mjesečna isplata mirovina postala je neupitna.

Tijekom redovnih sastanaka predstavnika Vlade FBiH, udruge umirovljenika i Federalnog zavoda MIO istaknuta je važnost potpune primjene novog zakona, te time i značaja održavanja dosad postignute stabilnosti, redovne isplate i visine mirovina. Također je, shodno pokazateljima, na posljednjem sastanku, konstatirano da nisu bili postignuti zakonski preduvjeti za novo uvećanje iznosa mirovina.

Naime, shodno zakonskim odredbama uvećanje, odnosno usklađivanje mirovina, između ostalog, najvećim dijelom ovisi od kretanja BDP-a u prethodnog godini. I to na način da s rastom BDP-a dolazi do povećanja iznosa mirovina, ali, što je veoma bitno, pad BDP-a ne povlači umanjenje mirovina.

Jabuka. Tv

OGLASI

USKORO VELIKA BICIKLISTIČKA AVANTURA BLIDINJE BIKE FESTIVAL 2022.

𝐚 𝐯𝐞𝐥𝐢𝐤𝐢𝐦 𝐳𝐚𝐝𝐨𝐯𝐨𝐥𝐣𝐬𝐭𝐯𝐨𝐦 𝐕𝐚𝐬 𝐩𝐨𝐳𝐢𝐯𝐚𝐦𝐨 𝐧𝐚 𝐜̌𝐞𝐭𝐯𝐫𝐭𝐢 𝐩𝐨 𝐫𝐞𝐝𝐮 𝐛𝐢𝐜𝐢𝐤𝐥𝐢𝐬𝐭𝐢𝐜̌𝐤𝐢 𝐟𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥 ❞𝐁𝐥𝐢𝐝𝐢𝐧𝐣𝐞 𝐁𝐈𝐊𝐄...

OBAVIJEST PČELARIMA

Obavještavaju se pčelari s područja općine Posušje da ažuriraju podatke o stanju pčelinjih...

JAVNI POZIV ZA PODNOŠENJE PRIJAVA ZA DODJELU SREDSTAVA ZA FINANCIRANJE PLANINARSKIH OBJEKATA PS...

Loading