Select Page

Početak poslovanja u BiH zahtijeva 13 postupaka i traje 80 dana

Početak poslovanja u BiH zahtijeva 13 postupaka i traje 80 dana
Unatoč složenosti ustavne strukture BiH, lokalne zajednice mogu, a to pokazuju primjeri s terena, biti nositelji gospodarskog oporavka, kao i svjetionici za privlačenje stranih investitora.

Uzor brojnim općinama u Bosni i Hercegovini može biti jedna lokalna zajednica sa sjevera države.

Radi se o Derventi za koju mnogi imaju samo riječi hvale, piše Večernji list. Dokaz je podatak koji je iznesen još prošle godine, a prema kojemu u ovoj lokalnoj zajednici posluju 824 gospodarska subjekta te ima čak 30 stranih tvrtki.

Dostupnost usluga

U čemu je recept uspjeha, pitaju se brojni nositelji vlasti u BiH. Najjednostavniji je odgovor – dostupnost i otvorenost svima onima koji imaju ideju i kapital za realizaciju, a što može dovesti do otvaranja radnih mjesta. Ova je općina od 2013. godine član Suradničke mreže i daje kontinuiranu podršku programu investiranja stranih ulagača.

Govoreći o ulozi lokalne zajednice u ekonomskom oporavku, Faruk Hadžić, makroekonomski analitičar, u izjavi za Večernji list ističe kako je činjenica da je ovakva ustavna struktura više kočnica nego rješenje za BiH, no, i osim toga, u okviru takve ustavne strukture ipak se mogu napraviti značajni pomaci, pogotovo na lokalnim razinama ako postoji politička spremnost.

Lokalne razine imaju određeni niz ingerencija kako bi mogle provući strane investitore, naglasio je on, dodavši kako je jedan od načina pomoći da se oni nameti, odnosno pristojbe koje su u nadležnosti lokalne zajednice, ukinu.

Drugi je način pak da općina pomogne plaćanju onih nameta koji dolaze s viših razina vlasti te tako stimulira poduzetnika da razvija biznis upravo u toj lokalnoj sredini. Investicijski potencijali u BiH, pokazuju primjeri u praksi, najbolje se ostvaruju na najnižim razinama vlasti – u lokalnim samoupravama, i to kroz procese izgradnje sve većeg broja poslovnih zona koje krase brojne općine od Save do Jadranskog mora.

Iste generiraju visoku dobit, zapošljavaju veliki broj stanovnika općine na čijem se prostoru nalaze, fleksibilno se postavljaju prema izazovima i zahtjevima tržišta, dok, s druge strane, same općine pametnim potezima na ovaj način stimuliraju poduzetničke vještine te olakšavaju poslovanje poduzetnicima kroz povoljne najamnine zemljišta.

Dobri primjeri rada

Prema podacima Federalnog ministarstva obrta, u Federaciji se nalazi više od 120 verificiranih poslovnih zona, a u kojima posluje više od 930 poslovnih subjekata koji generiraju izvoz u vrijednosti 3,2 milijarde KM.

Jedna od najmanjih općina u FBiH, Grude, pokazuje kako se pametnim ulaganjem u infrastrukturu poslovnih zona mogu privući poduzetnici koji će zatim generirati napredak cjelokupne lokalne zajednice. Načelnik Ljubo Grizelj ranije je za Večernji list isticao kako su poduzetnici pokazali izuzetno veliko zanimanje za ovu poslovnu zonu te kako je Općina poduzela brojne aktivnosti kako bi istima olakšala poslovanje.

Istodobno, kada je riječ o otvorenosti BiH za pokretanje biznisa, ilustrativan je primjer kako se nalazimo na 184. mjestu od 190 zemalja po pokazatelju lakoće pokretanja poslovanja, a prema podacima lakoće poslovanja, početak poslovanja zahtijeva 13 postupaka, traje 80 dana, troškovi iznose 13,7 % Bruto nacionalnog dohotka po glavi stanovnika i zahtijeva minimalni uloženi kapital za muškarce i žene u postotku od 10,2 % BND-a po glavi stanovnika.

(www.jabuka.tv)

OGLASI

Loading