Select Page

POČETAK VELIKOG TJEDNA: Danas je Cvjetnica

POČETAK VELIKOG TJEDNA: Danas je Cvjetnica

Cvjetnica je prvi dan Velikog tjedna, a naziva se još nedjeljom palmi ili Muke Gospodnje, a u Katoličkoj se crkvi slavi kao spomen na Isusov svečani ulazak u Jeruzalem, kad ga je narod podzravljao palminim i maslinovim grančicama. 

Kako je Večernji list ranije pisao, misna su slavlja moguća samo u župnim crkvama i samostanima, ali bez vjernika te uz dezinfekciju predmeta i prostora.

Strogo se pridržavajući sanitarnih odredaba, može se blagosloviti nekoliko maslinovih, palminih ili cvjetnih grančica, bez dijeljenja prisutnima tijekom slavlja. Pri blagoslovu ne koristi se blagoslovljena voda. 

Inače, na misama se čitaju i pjevaju odlomci iz Evanđelja o Isusovoj muci i smrti, a Cvjetnica u Katoličkoj crkvi označava početak intenzivne priprave za Uskrs, najveći kršćanski blagdan.

Cvjetnica je početak Velikog tjedna, koji je spomen na posljednje dane Isusova života, njegovu muku i smrt, a posebno se slave Veliki četvrtak, Veliki petak i vazmeno ili uskrsno bdjenje. Veliki tjedan završava Uskrsom. 

OGLASI

Loading