Select Page

Počinje niz maratonskih sastanaka u Bruxellesu, glavna tema je Brexit

Počinje niz maratonskih sastanaka u Bruxellesu, glavna tema je Brexit

Europska unija je rekla pred summit o Brexitu kako je spremna produljiti za 12 mjeseci prijelazno razdoblje nakon izlaska iz Velike Britanije iz EU-a kako bi pregovarači dviju strana dobili više na vremenu za pronalaženje rješenja za granicu na irskom otoku, glavnu točku spoticanja u pregovorima, javlja Hina.

Pregovori su zapeli na pitanju granice na irskom otoku, koja će biti jedina kopnena granica između EU-a i Velike Britanije. EU inzisitra na tzv. zaštitnom mehanizmu ili osiguraču da neće doći do uspostave fizičke granice, koja bi mogla ugroziti mirovni proces u Sjevernoj Irskoj. To rješenje podrazumijeva da Sjeverna Irska ostane u carinskoj uniji dok se ne pronađe neko drugo prihvatljivo rješenje. London to drži neprihvatljivim jer zadire u suverenitet Velike Britanije i uspostavu carinskih kontrola između Sjeverne Irske i ostatka zemlje.

U srijedu navečer počeo je summit čelnika EU-a, na kojem je Brexit glavna tema. Očekuje se da će se na početku radne večere čelnicima 27 zemalja članica obratiti britanska premijerka Theresa May. Pomak s mrtve točke Prijedlog glavnog pregovarača EU-a Michela Barniera o produljenju prijelaznog razdoblja do kraja 2021., koji je predstavio u utorak ministrima za europske poslove zemalja članica, može se shvatiti i kao pokušaj da se pregovori maknu s mrtve točke. Za sada, prema diplomatskim izvorima, nema ništa na pregovaračkom stolu, nikakvog papira ni prijedloga. U nedjelju se sastali pregovarači dviju strana Michel Barnier i Dominic Raab i nakon toga je objavljeno da se pregovori prekidaju do početka summita. Osim redovitog listopadskog summita čelnika EU-a, na kojem će se razgovarati o Brexitu, migracijama, unutarnjoj sigurnosti, vanjskim odnosima i reformi eurozone, održat će se i sastanak Europa i Azija (ASEM), summit EU i Južne Koreje te summit čelnika EU-a i zemalja jugoistočne Azije (ASEAN).

vecernji.ba

OGLASI

Loading