Select Page

Podno Radovnja

Podno Radovnja

Posuško brdo Radovanj na 1134 metra n/v česta je priča i ponos brojnih Posušana.

Opjevan je u guslarskoj melodiji Radovane, starče ponositi, ko ti more lita pribrojiti… Posušani su pisali o tom brdu a postoji i LD Radovan.

Stari lovac Blago Biško ispričao je brojne priče o usponu na Radovanj i pogled na cijeli posuški kraj preko Nečajna do Biokova. Vrijedno HPD „Pločno“ Posušje poznato je na sve strane jer sustavno odrađuje svoje planinarske projekte i programe pa i uspon na to brdo. Do sada su se posuški planinari uspeli i na najviše svjetske i europske kote a u Masnoj luci podno Čvrsnice sagradili su planinarski dom.

U povodu Dana planinara, prije dvije godine, organiziran je i „Uspon na Radovanj“ koji je izazvao veliko zanimanje u posuškom kraju. Brdo je povijesno i po mnogo čemu zanimljivo – bogatoj šumi, posebice hrastu koji na njemu raste i do tisuću metara iznad mora. To je europski rekord i treći u svijetu. Organizator HPD „Pločno“ želi da to bude pravi događaj na posuškom brdu iznad grada koji se spominje i u dalekoj povijesti. U Rastovači smo čuli tekst gange – Kad s Radovnja vitar puše, pršuti se bolje suše.

Planinari, pa i mladi, prepričavaju sve te ljepote i zanimljivosti samog vrha posuškog „dida“ Radovnja.

Posušje.net-pc

OGLASI

Loading