Select Page

Pogrebnici iz Gruda, Širokog… u problemima: Zabranili ulaz u RH s lijesom za pokojnika kupljenim u BiH

Pogrebnici iz Gruda, Širokog… u problemima: Zabranili ulaz u RH s lijesom za pokojnika kupljenim u BiH

Prijevoz preminulih osoba iz Republike Hrvatske u Bosnu i Hercegovinu posljednjih je dana na određenim graničnim prijelazima otežan, upozoravaju pogrebnici s područja Zapadnohercegovačke županije.


Zbog novonastale situacije traže pomoć institucija, između ostalih, i Vlade ZHŽ-a kojoj su se obratili pisanim putem, piše Večernji list BiH.

Kako navode pogrebnici iz Gruda, Ljubuškog i Širokog Brijega, obavljajući pogrebne djelatnosti prilikom preuzimanja pokojnih u Republici Hrvatskoj, točnije prilikom prelaska granice, tj. ulaska u Republiku Hrvatsku, pojavljuju se problemi koje do sada nisu imali.

Čeka se rješenje problema

– Problem se dogodio na GP Kamensko, gdje su kolegama pogrebnicima zabranili ulaz u RH s lijesom za pokojnika kojega su trebali preuzeti u Hrvatskoj i vratiti ga u istom lijesu natrag u BiH. Rečeno im je da se prazan lijes ne može uvesti u RH, kao ni izvršiti tranzit kroz RH s tim istim lijesom – ističe se u molbi za pomoć koju potpisuju vlasnici pogrebnih poduzeća iz Hercegovine.

Dodaju kako se carinici iz Republike Hrvatske pozivaju na Zakon o PDV-u, članak 44. stavak 23., međutim, prema mišljenju pogrebnika, na osnovi navedenoga članka zakona nema zapreka za uvoženje i izvoženje lijesa za potrebe prijevoza umrloga, kao ni za tranzit jer oni svojim činom ništa ne prodaju niti ostavljaju u Republici Hrvatskoj. Lijes koji prazan uvezu u Hrvatsku za nekoliko sati zajedno s pokojnikom vrate u Bosnu i Hercegovinu. Pogrebnici dalje navode kako je jedno od rješenja koje im se nudi da kupe lijes u RH.

– To je besmisleno jer ga kupimo u BiH i prodamo u BiH, samo se prijevoz kroz RH vrši u njemu – objašnjavaju pogrebnici. Dodaju kako je kolegi iz Bosne na istom graničnom prijelazu naplaćena kazna od 3000 kuna zbog neprijavljene robe (lijesa) koji prevozi preko granice, što je, naglašavaju, opet neki potpuno drugi zakon te nije vezano uz lijes kojim se vrši preuzimanje pokojnika iz drugih država.

– Svakodnevno vršimo prijevoz pokojnika iz svih zemalja u BiH bez ikakvih problema jer imamo sve potrebno za obavljanje tih radnji i po zakonima BiH i zakonima drugih država. Umjesto da nam je s RH lakše jer smo Hrvati iz BiH i imamo hrvatske domovnice, putovnice, završenu stručnu osposobljenost pri Hrvatskoj obrtničkoj komori, u Hrvatskoj nam stvaraju probleme za koje nam zapravo ne znaju dati obrazloženje – navode pogrebnici.

Ističu kako im je neobično što se sve ovo događa na samo jednom graničnom prijelazu, ali da imaju informaciju kako će u sljedećih nekoliko dana dopis stići i na ostale granične prijelaze te da će im i na njima biti zabranjen privremeni uvoz lijesa za preuzimanje pokojnika.

Iz Uprave za neizravno oporezivanje BiH ističu kako nisu upoznati je li došlo do novih pravila kada je u pitanju procedura prijevoza umrlih osoba iz RH u BiH te dodaju kako se, što se tiče pogrebnih poduzeća iz RH koja dolaze po umrle u BiH, već neko vrijeme ništa nije mijenjalo.

– Kada je u pitanju procedura prijevoza osoba iz susjednih zemalja koje su umrle u BiH, važno je napomenuti da su, sukladno odluci o uvjetima i postupku ostvarivanja prava na oslobađanje od plaćanja uvoznih i izvoznih davanja, oslobođeni plaćanja ljesovi s tijelima, urne s pepelom umrlih osoba i ukrasni pogrebni predmeti. Dakle, oslobađanje od plaćanja uvoznih davanja odnosi se samo na ljesove u kojima se već nalazi tijelo umrle osobe. Ako bi se u BiH uvozio prazan pogrebni lijes, to se smatra robom, kao i svaka druga vrsta robe, što podliježe postupku uvoznog carinjenja i plaćanja uvoznih davanja – objasnili su iz Uprave za neizravno oporezivanje BiH.

Iz toga proizlazi da, iako s jedne strane nisu logični propisi koji su se, očito, prema tvrdnjama pogrebnika iz BiH, tek počeli primjenjivati u Republici Hrvatskoj, u BiH su na snazi već neko vrijeme. Jedno od rješenja bila bi izmjena zakonskih rješenja kojom bi se regulirale ovakve situacije jer uvoz praznog lijesa u zemlju na nekoliko sati uistinu ne bi trebao imati status kao ljesovi koji se uvezu za daljnju distribuciju, odnosno prodaju, što je sada, očito, slučaj.•

OGLASI

Dan otvorenih vrata Frame

U subotu 8. lipnja 2024., u vremenu od 16.00 do 19.00 sati u vjeronaučnom centru, naša frama...

Loading