Select Page

Pohod na Bobovac kao odgovor Hrvata katolika u BiH na iskrivljavanje povijesti

Pohod na Bobovac kao odgovor Hrvata katolika u BiH na iskrivljavanje povijesti

Uspkos kišovitom vremenu, mnoštvo vjernika katolika iz BiH i Hrvatske, među kojima su najbrojniji bili  predstavnici oružanih i redarstvenih snaga iz svih krajeva BiH od Save do Neuma,  pohodilo je danas kraljevski grad Bobovac, prekrasnu srednjovjekovnu utvrdu smještenu na području općine Vareš, uz samu granicu s i Kraljevom Sutjeskom.   

Povod hodočašću i molitvi je godišnjica smrti posljednje bosanske kraljice Katarine Kosače  Kotromanić koja se je preminula 25. listopada 1478. godine u Rimu nakon što su je iz njezine Domovine prognali osmanlijski osvajači. Pored sjećanja na progranu kraljicu koja je umrla u tuđini, na Bobovcu, jednom od mjesta na kojemu je stolovala, posljednih 20 godina moli se za Domovinu BiH. Molitveni dan pokrenuo je Vinko kardinal Puljić, vrhbosanski nadbiskup.

“Nakon rata zbog brojnih pokušaja iskrivljavanja povijesti, nijekanja naših korijena te posebno nijekanja nama Hrvatima i katolicima da je ovo i naša Domovina, odlučili smo na ovom povijesnom mjestu, kraljevskom gradu Bobovcu vratiti se našim korijenima i moliti za našu Domovinu BiH. Naša povijest je bila krvava, u nju su utkane mnoge naše žrtve i mi želimo pobijedu tu mržnju i laži i graditi na korijenima koji su i naši svoju Domovinu BiH kao prosperitetnu zemlju“, istaknuo je kardinal Vinko Puljić.

Molitveni dan za Domovinu na Bobovcu ove je godine održan jubilarni XX.  put, a samo dvije godine poslije u hodočašću i molitvi vjernicima Vrhbosanske nadbiskupije pridružili su se pripadnici oružanih i redarstvanih snaga BiH, podsjetio je predvodeći misno slavlje na Bobovcu, uz mnoštvo svećenika, mons. dr. Tomo Vukšić, nadbiskup koadjutor vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH.

“Kroz protekla dva desetljeća molitveni dan i hodočašće na Bobovac postali su dio tradicije duhovnog okupljanja i molitve koje će se, uvjeren sam nastaviti i u idućim godinama i desetljećima. I danas ovdje molimo za svoju Domovinu BiH da postane zemlja u kojoj će svi biti jednaki i uživati ista prava, za napredak svake vrste, ali i za očuvanje života i zdravlja svakog pojednica, napose  duhovnog mira toliko potrebnog u današnjem vremenu”, poručio je mons. dr. Tomo Vukšić.

Molitveni dan i hodočašće na Bobovac nije omeo ni pravi jesenji dan koji je pokazao da BiH nije samo zemlja bogate povijesti već i iznimnih prirodnih ljepota koje su bojama jeseni uljepšale okupljanje na kraljevskom gradu,  koloritom bogatim poput plašta kakvog je prije progona iz BiH nosila ali i sama ukrašava posljednja bosanska kraljica Katarina Kosača Kotromanić.

Legenda kaže da je, napuštajući Bobovac, kazala: “Zbogom ostaj, moja Bosno slavna, i u tebi do tri dobra moja – pšenica s Liješnice, ribe iz Bukovice i voda s Radakovice, jer toga troga više na svijetu nema”.

OGLASI

Dan otvorenih vrata Frame

U subotu 8. lipnja 2024., u vremenu od 16.00 do 19.00 sati u vjeronaučnom centru, naša frama...

Loading