Select Page

Pokrenut projekt za povećanje prihoda ruralnih siromašnih domaćinstava

Pokrenut projekt za povećanje prihoda ruralnih siromašnih domaćinstava

U organizaciji Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Mostaru je predstavljen Projekt razvoja ruralnih poduzeća i poljoprivrede u Klasteru 5 (READP – Rural Enterprises and Agricultural Development Project), a povodom novog kreditnog sporazuma koji je Bosna i Hercegovina zaključila s Međunarodnim fondom za poljoprivredni razvoj (IFAD) s ciljem financiranja troškova u okviru osmog IFAD-ovog projekta.

Lokalnim akterima, potencijalnim korisnicima projekta, za područje Klastera 5, koji obuhvaća dio općina u Hercegovačko-neretvanskom i Kantonu 10, te sve općine u Zapadnohercegovačkoj Županiji predstavljene su informacije o projektnom području, ciljevima i budžetu projekta, te izvorima financiranja, kao i komponentama/podkomponentama i načinima njihove izvedbe.

Projekt se financira iz sredstava IFAD kredita u ukupnom iznosu od 11.787.000 eura, od čega Federaciji Bosne i Hercegovine pripada oko 60 posto odobrenih kreditnih sredstava. Otplata kredita je planirana na 18 godina s grace razdobljem tri godine. Kamata po ovom kreditu je 0,0 posto uz trošak servisiranja kredita od 0,25 posto godišnje.

Iz Federalnog ministarstva navode da je glavni cilj projekta doprinijeti ekonomskom razvoju povećanjem prihoda ruralnih siromašnih domaćinstava uz pomoć poslovnih lidera (biznis planovi), te što veće i aktivnije uključivanje siromašnih farmera u uspješne profitabilne i izvorno orijentirane lance vrijednosti.

–  Naglasak je na pomoći siromašnima iz ruralnih područja, te koji žele izaći iz kategorije na način da se bave nekom profitabilnom proizvodnjom u lancima vrijednosti jagodičastog, krošnjastog voća, ljekovitog i aromatičnog bilja, stakleničkom proizvodnjom i svim vidovima proizvodnje koja najbrže doprinosi rastu kućnih prihoda – kazao je za Fenu direktor jedinice za koordinaciju projekta pri Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Halil Omanović.

Po njegovim riječima, planirano je da projekt pomogne oko 8.000 domaćinstava direktno i oko 5.000 domaćinstava indirektno putem povezivanja s tzv. tržišnom infrastrukturom.

– Osnovni alat je biznis plan koji čine lideri, a to su poznati nakupci, otkupljivači, trgovci repromaterijalom koji otkupljuju proizvode i plasiraju ga na tržište, a na taj način osiguravaju da što više otkupe od malih siromašnih poljoprivrednih proizvođača – objasnio je Omanović.

Kaže kako se radi o izvozno orijentiranim proizvodima koji su atraktivni za izvoz i za koje se ostvaruje najbolja cijena.

Omanović ocjenjuje da su to značajna sredstva ali da ima i dosta općina, 72, što će, po njemu, zadovoljiti nekih 80 biznis planova.

Ukupna planirana vrijednost spomenutog projekta za Federaciju BiH iznosi oko 32,5 milijuna  maraka, a planirani iznos sredstava će se osigurati iz IFAD kredita (13.812.463 maraka), te učešća Vlade FBiH (4,95 milijuna maraka) i općina u FBiH (2,76 milijuna maraka), kao i uz sufinansiranje privatnog sektora (7,6 milijuna maraka) i krajnjih korisnika (3,3 milijuna maraka).  

Prema riječima savjetnika federalnog ministra poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Husnije Kudića, ove godine će oko 140 milijuna maraka biti distribuirano poljoprivrednim proizvođačima u FBiH.

– Uz sredstva Međunarodnog fonda za potporu poljoprivrednicima kao i sredstva EU preko UNDP-a, to su dodatna sredstva koja omogućuju poljoprivrednim proizvođačima ulaganje u stabilnost i održivost – ocijenio je Kudić.

OGLASI

USKORO VELIKA BICIKLISTIČKA AVANTURA BLIDINJE BIKE FESTIVAL 2022.

𝐚 𝐯𝐞𝐥𝐢𝐤𝐢𝐦 𝐳𝐚𝐝𝐨𝐯𝐨𝐥𝐣𝐬𝐭𝐯𝐨𝐦 𝐕𝐚𝐬 𝐩𝐨𝐳𝐢𝐯𝐚𝐦𝐨 𝐧𝐚 𝐜̌𝐞𝐭𝐯𝐫𝐭𝐢 𝐩𝐨 𝐫𝐞𝐝𝐮 𝐛𝐢𝐜𝐢𝐤𝐥𝐢𝐬𝐭𝐢𝐜̌𝐤𝐢 𝐟𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥 ❞𝐁𝐥𝐢𝐝𝐢𝐧𝐣𝐞 𝐁𝐈𝐊𝐄...

OBAVIJEST PČELARIMA

Obavještavaju se pčelari s područja općine Posušje da ažuriraju podatke o stanju pčelinjih...

JAVNI POZIV ZA PODNOŠENJE PRIJAVA ZA DODJELU SREDSTAVA ZA FINANCIRANJE PLANINARSKIH OBJEKATA PS...

Loading